ANALYSE 17-2-2017 14:37:41

Deal met Kraft Heinz alleen logisch als Unilever wordt opgesplitst


Fotobron: https://www.facebook.com/unilever/

Dat schrijft Jeroen de Boer van Business Insider Nederland in een analyse over de mogelijke fusie. De Brits-Nederlandse multinational Unilever heeft een eerste fusievoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz afgewezen. De koers van Unilever schoot met 10 procent omhoog nadat de Amerikanen dat nieuws naar buiten brachten.

Een fusie tussen de twee multinationals is niet meteen logisch. Unilever biedt een combinatie van voedingsmerken (Blue Band, Becel, Knorr, Ola, Magnum, Lipton) en producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging (Axe, Dove, Omo).

Onder Unilever-topman Paul Polman is de nadruk juist meer komen te liggen op de tak voor huishoudelijke- en persoonlijke verzorging. Dit heeft mede te maken met groeikansen en winstmarges. Die liggen hoger bij merken voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging.

Splitsing Unilever

Wel duikt onder financiële analisten regelmatig de suggestie op dat Unilever zich moet splitsen in twee bedrijven: één voor voeding en eentje voor huishoudelijke- en persoonlijke verzorging. Dan zouden de afzonderlijke firma’s zich beter kunnen focussen. De bedrijfstop van Unilever heeft een dergelijke strategie altijd rigoureus afgewezen.

Zo’n splitsingsscenario zou bij een fusie met Kraft Heinz wel een duidelijke logica krijgen, als de voedingtak van Unilever bij Kraft Heinz blijft en de tak voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging een apart bedrijf wordt.

Lees op Business Insider Nederland meer over de overnameperikelen tussen de twee levensmiddelengiganten.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Unilever N.V.

23-10-2017 Unilever Buy Baader Bank
20-10-2017 Unilever Hold S&P Capital IQ
20-10-2017 Unilever Neutral UBS AG
20-10-2017 Unilever Underperform RBC Capital Markets
20-10-2017 Unilever Neutral JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

The Kraft Heinz Company 77,06 0,46% The Kraft Heinz Company
Unilever N.V. 47,60 -0,40% Unilever N.V.
pagehit