Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHINA 24-5-2019 10:35:35

‘Forse winstdaling Apple bij Chinese ban’

(finanzen.nl) - Analist Rod Hall verwacht dat de winst van Apple met 29 procent kan teruglopen, als China besluit tot een ban op de producten van het bedrijf. De marktvorser verlaagde zijn koersdoel voor het aandeel van 184,00 naar 178,00 dollar, wat neerkomt op een neerwaarts potentieel van 0,9 procent.

Inmiddels komt meer dan 17 procent van de omzet van Apple uit China. In het afgelopen kwartaal was dit goed voor een bedrag van 10,2 miljard dollar. Het bedrijf verkoopt voor miljarden dollars aan iPhones in China.

Impact op lange termijn

"Als China de productie van de iPhone wil beperken, dan zal Apple niet in staat zijn om op korte termijn de productievolumes buiten China op te voeren", aldus de analist, die stelt dat het bedrijf juist nu de productie nodig heeft voor nieuwe producten in de herfst. "De maatregel is dan misschien slechts tijdelijk, maar kan wel een schadelijke impact hebben voor de lange termijn."

Maar volgens de analist zijn er ook consequenties voor China, vooral op het gebied van werkgelegenheid. Een groot deel van het in elkaar zetten van iPhones vindt bijvoorbeeld namelijk plaats bij het Chinese Foxconn.

Lagere koersdoelen

Het aandeel Apple staat deze maand al circa 8 procent lager, nu de spanningen tussen China en de Verenigde Staten oplopen. De VS verhoogden de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen eerder deze maand. China sloeg toen terug met hogere tarieven voor 60 miljard dollar aan Amerikaanse importgoederen.

Hall is niet de enige analist die bezorgd is over de blootstelling van Apple aan China. Ook HSBC verlaagde eerder deze week het koersdoel voor de techreus van 180,00 naar 174,00 dollar. Credit Suisse verwacht bovendien dat de winst per aandeel van Apple met 15 procent daalt bij elke daling van 5 procent in de omzet uit China.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

17-6-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
12-6-2019 Apple Buy UBS AG
4-6-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
4-6-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
4-6-2019 Apple Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Apple Inc. 198,45 2,35% Apple Inc.
pagehit