Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANKEN 13-5-2016 13:16:48

'3 redenen waarom banken het moeilijk hebben op de beurs'


Fotobron: Freeimages.com
De banken hebben het zwaar dit jaar. De aandelen van de Amerikaanse banken zijn dit jaar 6 procent gedaald en in Europa staan de bankenaandelen gemiddeld 20 procent lager. Wat is er aan de hand in bankenland?

Het eerste kwartaal was zo somber voor de bankensector dat investeerders al blij waren wanneer een bank de zeer lage marktverwachting wist te verslaan. Zo werd de Zwitserse bank Credit Suisse, die voor het tweede kwartaal op rij verlies leed, toch beloond met een koerswinst van 5 procent. The Economist somt drie redenen op waarom de banken onder druk.

1) Zeer lage rente

Ten eerste speelt de zeer lage rente de banken parten. Volgens de monetaire beleidsmakers zijn de lage rentes, die zijn ingevoerd om de kredietverlening aan te jagen, ook goed voor banken. Maar voor de meeste banken blijkt dat nog niet het geval te zijn. Commerzbank, die zichzelf de huisbank van Duitse bedrijven noemt, spreekt van een "ingetogen" vraag naar leningen.

2) Onrust op beurzen

De tweede reden is de onrust op de financiële markten. De koersdalingen in de eerste zes weken van dit jaar hebben de opbrengsten van de investeringstakken van de banken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan flink geraakt. De Europese banken werden daarbij harder getroffen dan de Amerikaanse banken, die meer schaalgrootte hebben en klappen daarom makkelijker kunnen opvangen.

De inkomsten van de consumentenactiviteiten van de banken stonden eveneens onder druk door de marktvolatiliteit. Nu sparen geen rendement meer oplevert zouden Europese consumenten naar verwachting meer in fondsen gaan beleggen om een hoger rendement op hun spaargeld te krijgen.

Voor de banken die deze producten aanbieden zou dat meer commissies betekenen. Maar door de grote koersschommelingen op de beurzen blijven de spaarders terughoudend.

Ook de rijken blijven voorzichtig. De Zwitserse bank UBS, die zich in de afgelopen jaren meer is gaan richten op vermogensbeheer, zag in het eerste kwartaal ruim 29 miljard dollar aan nieuw geld binnenstromen. Dat was de grootste instroom in acht jaar. Het geld kwam vooral van rijke Aziatische klanten.

Maar UBS profiteerde niet van deze instroom van nieuw kapitaal. De rijke klanten wilden vooral hun geld veiligstellen. De bank verdiende daardoor geen vette transactievergoedingen die worden gerekend voor de samenstelling en wijziging van beleggingsportefeuilles. De winst voor belasting van de vermogensbeheerdivisie van UBS daalde ondanks de instroom van nieuw kapitaal met 23 procent in het eerste kwartaal.

3) Grote schoonmaak

De derde oorzaak van de pijn bij de Europese banken is de slechte timing van de interne grote schoonmaak. De meeste grote Europese banken halen nu pas de bezem door de organisatie, terwijl de Amerikaanse banken dat proces al achter de rug hebben. Door de strengere regelgeving en de lagere inkomsten zorgt dit proces voor extra pijn bij zowel investeerders als de banken.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over UBS

16-8-2019 UBS RBC Capital Markets
1-8-2019 UBS Buy Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
24-7-2019 UBS Hold Deutsche Bank AG
24-7-2019 UBS Outperform Credit Suisse Group
24-7-2019 UBS Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Commerzbank 5,03 2,17% Commerzbank
Credit Suisse (CS) 11,34 1,48% Credit Suisse (CS)
UBS 10,44 1,36% UBS
pagehit