Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BRAKKE BANKEN 8-6-2017 13:40:23

5 vragen over Banco Popular, de eerste testcase voor het nieuwe Europese vangnet voor kwakkelbanken


Fotobron: Freeimages.com

Door Joost Ramaer

1. Wat is er precies gebeurd?

Dinsdag informeerde de Europese Centrale Bank de Single Resolution Board (SRB), de nieuwe Europese toezichthouder op faillerende banken, dat de Spaanse Banco Popular op omvallen stond. De SRB handelde snel en meedogenloos, zo legt de Financial Times uit. Hij schreef de aandelen en obligaties van Popular af tot nul. Beleggers verloren miljarden euro's. Vervolgens verkocht de SRB de bank voor één euro aan haar veel grotere Spaanse rivaal Santander.

2. Dat is nogal een aderlating. Waarom reageerden de financiële markten zo lauw?

Banco Popular, die nu dus niet meer bestaat, was 'slechts' de zesde bank van Spanje. Popular had niet zo heel veel extra kapitaal nodig. Er was alleen niemand meer te vinden die dat relatief bescheiden bedrag wilde ophoesten. Daarom moest de SRB eraan te pas komen. De andere Spaanse banken zijn relatief solide; één zo'n zwart schaap kan de sector gemakkelijk aan. De overname door Santander verliep dan ook rimpelloos.

3. Is dit niet zielig voor de beleggers in Banco Popular?

Geenszins. Na 2008 spraken we in Europa nu juist af dat banken nooit, nooit, nooit meer gered mochten worden met miljarden aan belastinggeld. Voortaan zouden eerst de beleggers in brakke banken moeten bloeden. Die wisten dus waar ze aan toe waren.

Bovendien gaf Popular nog in 2015 een perpetual uit - een obligatielening zonder expiratiedatum - met een rente van 11,5 procent. "Dat was overduidelijk een superriskante investering", schrijft The Wall Street Journal. "Toezichthouders moeten niet te vroeg ingrijpen, maar het is goed dat zij ingrijpen wanneer langer wachten de integriteit van het financiële systeem in gevaar brengt. Beleggers die dat niet willen inzien, moeten wegblijven uit banken. Punt."

4. Waarom wilde Santander dit brakke bankje hebben?

Door even snel te handelen als de SRB - CEO Ana Botín en haar collega's hebben de hele woensdagnacht doorgewerkt om de deal tijdig rond te breien - heeft Santander haar aandeel in de Spaanse bankenmarkt uitgebreid tot 20 procent. Botín en de haren hebben er ook interessante nieuwe business bijgekregen: Popular's specialiteit was kredieten aan het MKB, waar Santander bijna niks in deed.

En dat alles voor één euro. Feitelijk was er niet zoveel met Popular aan de hand. Het was de enige Spaanse bank die in 2008 niet met belastinggeld gered hoefde te worden. De bank had altijd voorzichtig geopereerd. Helaas hing het die prudentie kort voor de kredietcrisis in de wilgen om een inhaalrace te kunnen doen in de Spaanse vastgoedhausse. Een klassieke fout: door zo laat in te stappen raakte Popular opgezadeld met de slechtste projecten. Net als SNS Bank in Nederland.

Die portefeuille met slechte leningen is Popular nooit meer te boven kunnen komen. Onlangs concludeerde de nieuwe topman Emilio Saracho, afkomstig van JPMorgan Chase, dat er niets anders op zat dan de bank te verkopen. Dat is zo snel gelukt dankzij het nieuwe Europese systeem voor bankensanering. Als een noodlijdende bank eerst wordt opgeschoond, wordt zij weer een aantrekkelijke prooi voor overnemers.

5. Kan de SRB nu weer twee jaar met winterslaap?

Om de dooie dood niet! De SRB gaat het juist veel drukker krijgen. Overal in Europa staan er nog banken op omvallen. Vooral in Portugal en Italië, maar er zijn ook diverse Duitse banken die er slecht voorstaan. Duitsland is zwaar overbanked, waardoor veel banken domweg te weinig geld verdienen.

De meeste kandidaat-muurbloemen zijn van een andere ordegrootte dan Banco Popular. De ergste is de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena (MPS), de oudste bank ter wereld die in 1472 is opgericht. Sinds 2013 zijn er al vele miljarden euro's in MPS afgezonken zonder definitief resultaat. Spanje werd in 2012 de facto gedwongen door de Europese Unie om haar banken in één keer goed te saneren. Daardoor staan de Spaanse banken er nu relatief goed voor.

Italië heeft die Brusselse bemoeienis tot dusver weten te vermijden. De Italianen willen per se zelf de regie houden over hun enorme bancaire problemen. Maar de lange duur van de onderhandelingen met de EU over hoeveel staatssteun zij aan hun banken mogen geven, en met beleggers in die banken over hoeveel verlies zij moeten slikken, heeft die problemen alleen maar groter gemaakt.

MPS verkeert nog steeds in een kritieke toestand. Er ligt nu eindelijk een deal met Brussel voor de redding van deze bancaire Renaissance-relikwie, maar de vraag is of die dan wel afdoende zal zijn. Intussen hebben ook twee andere Italiaanse banken, Popolare di Vicenza en Veneto Banca, dringend behoefte aan minstens vijf miljard euro aan vers kapitaal.

Ook de Portugese Novo Banco zou nog voor het vizier van de SRB kunnen opdoemen. Deze kwakkelbank heeft weliswaar al een koper gevonden in de Amerikaanse 'sprinkhaan' Lone Star, maar de bestaande beleggers in Novo Banco proberen die deal te blokkeren in de hoop hun verlies te beperken.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Santander S.A. (Banco Santander Central Hispano)

19-7-2019 Santander Goldman Sachs Group Inc.
17-7-2019 Santander Buy Deutsche Bank AG
17-7-2019 Santander Overweight Barclays Capital
16-7-2019 Santander Outperform Credit Suisse Group
9-7-2019 Santander Buy HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

pagehit