Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
FOCUS 10-7-2018 17:06:00

5 zaken waar beleggers op moeten letten in de tweede jaarhelft


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Anton Eser verwacht dat het beleggerssentiment gedurende het jaar geleidelijk verslechtert. Volgens hem zijn er vijf cruciale onderwerpen waar beleggers de komende maanden rekening mee moeten houden.

[1] De wereldwijde liquiditeit

"De afbouw van het zeer ruime monetaire beleid leidt tot stress in markten waar dollarfinanciering dominant is, zoals bepaalde opkomende markten." Eser maakt zich vooral zorgen over hoe verstrekkend de gevolgen zullen zijn. Uitgerekend de Amerikaanse economie zelf is minder kwetsbaar, onder meer doordat er langer wordt geleend.

Bovendien is er sprake van een stevige stimulans door belastingverlagingen. De recente klachten over de snelle monetaire verkrapping in de Verenigde Staten zullen daarom aan dovemansoren zijn gericht, stelt Eser.

[2] De inflatie

Er is volgens Eser een kans dat de inflatie de komende maanden stevig aantrekt door de krappe arbeidsmarkt, hogere olieprijzen en zelfs het opkomende populisme, wat minder begrotingsdiscipline tot gevolg kan hebben.

[3] China

Een duurdere dollar kan leiden tot kapitaaluitstromen, zoals we hebben gezien in 2015. "De centrale vraag blijft of het land in staat is om de schuldenpositie af te bouwen."

[4] De wereldhandel

Het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump kan aanzienlijke schade aanrichten, aldus Eser. Los daarvan zal de wereldhandel lijden onder een mogelijk lagere groei in de opkomende markten (zie punt 1). "De voortekenen voorspellen weinig goeds."

[5] De bedrijfswinsten

Die zijn gestegen, zowel in de VS, Europa als Japan. "De hamvraag is of bedrijven ook meer gaan investeren. De bedrijven in de S&P 500 laten op dit vlak een groei van 20 procent zien gedurende het eerste kwartaal." Als die trend zich verbreedt, dan kan 2018 de monetaire verkrapping zonder al te veel kleurscheuren doorstaan, zo stelt Eser.

"Aan de andere kant kunnen meer aandeleninkoopprogramma's en megafusies en megaovernames leiden tot een hogere leverage, en dus ook een grotere kwetsbaarheid voor een eventuele economische vertraging." Het terugdraaien van het ruime monetaire beleid zal volgens Eser en LGIM sowieso leiden tot een versnelling van disruptie in het bedrijfsleven. Daarom mijdt de vermogensbeheerder fysieke winkelketens en traditionele telecombedrijven.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit