Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 18-4-2017 11:28:39

7 dingen die je moet weten over Sprinters


Fotobron: Pexels.com, energepic.com

Een Sprinter is een hefboomproduct

Stel je koopt een aandeel Akzo Nobel voor 75 euro. Dan deel je één op één mee in de stijging of daling van de beurskoers van dit aandeel. Stijgt het aandeel Akzo Nobel naar 80 euro, dan boekt de aandeelhouder een rendement van 6,66 procent:

In plaats van het aandeel kun je ook een Sprinter Long kopen op Akzo Nobel. Als je een Sprinter koopt, koopt de bank die de Sprinter uitgeeft het aandeel en financiert het grootste deel van de aankoopprijs- zeg 80 procent. Jij legt de overige 20 procent in, ofwel 15 euro.

Als het aandeel Akzo Nobel 5 euro stijgt, stijgt de Sprinter ook met 5 euro. Maar door de eigen inleg van 15 euro is dit een rendement van 33,33 procent: dat is vijf keer 6,66%

Het procentuele rendement is dus 5x zo hoog. Dit werkt ook de andere kant op. Als je verwachting niet uitkomt en het aandeel Akzo Nobel daalt juist 5 euro, dan is je verlies in procenten gezien ook 5x zo groot. Bij een Sprinter doe je dus net als bij een aandeel 1 op 1 mee maar dan met een lagere eigen inleg.

Met een Sprinter kun je inspelen op stijgende én dalende koersen

Geloof je dat Akzo Nobel gaat stijgen, dan koop je een Sprinter Long. Geloof je dat het aandeel gaat dalen, dan koop je een Sprinter Short.

Sprinters zijn veelzijdig...

Er zijn Sprinters op zowat iedere denkbare onderliggende waarde. Aandelen, indices, obligaties, grondstoffen zoals olie en goud, valutakoppels als euro-pond of pond-dollar.

...en ze zijn transparant

Sprinters zijn net zo gemakkelijk te kopen en verkopen als ‘gewone’ aandelen. Dus via je eigen bank of broker. Als het onderliggende aandeel 1 euro stijgt, dan stijgt de Sprinter ook 1 euro en vise versa, hierdoor is de koersvorming van Sprinters veel transparanter dan van bijvoorbeeld opties. Brokers, banken en beleggerssites zoals finanzen.nl en de ING Sprinter website publiceren de koersen en andere informatie van alle beschikbare Sprinters.

Bij een Sprinter betaal je over het deel dat door de bank wordt gefinancierd financieringskosten, deze kosten worden op dagbasis verwerkt in het financieringsniveau. Bepaalde opbrengsten, zoals de dividenden van onderliggende aandelen worden ook in het financieringsniveau verwerkt.

Sprinters beperken je verlies, máár...

Sprinters kennen een zogenoemd stop loss-niveau. Daalt de waarde van het aandeel tot het stop loss-niveau, dan houdt de Sprinter op te bestaan. ING verkoopt dan het onderliggende aandeel en de belegger ontvangt een eventuele restwaarde. ING garandeert dat de restwaarde nooit negatief zal zijn. Hierdoor kun je met een belegging in Sprinters nooit meer dan je oorspronkelijke inleg verliezen.

...houd het stop loss-niveau goed in de gaten

De belegger die gewoon rechtstreeks aandelen Akzo Nobel koopt, heeft nog een keuze. Stel dat het aandeel 20% van zijn waarde verliest. Dan kan de belegger dat verlies nemen door te verkopen op 60 euro per aandeel. Maar hij kan zijn belegging ook houden in de hoop op betere tijden. Zijn aandeel staat dan weliswaar op verlies, maar is nog altijd 60 euro waard. De Sprinter Long is in dit geval beëindigd en keert een eventuele restwaarde uit.

Aan de hand van de hefboom en het stop loss-niveau kiest u uw eigen risico-rendement verhouding

De beurskoers van een aandeel als Akzo Nobel fluctueert op basis van o.a. bedrijfsnieuws en beleggerssentiment. Beleggers maken gebruik van Sprinters om in een korte periode versneld in te spelen op deze koersbewegingen. Steeds vaker worden ook Sprinters met een lagere hefboom gebruikt voor een belegging voor een langere termijn. Bij Sprinters met een lagere hefboom ligt het stop loss-niveau verder van de huidige koers af, het risico wordt hierdoor kleiner. Als belegger kun je een stop loss-niveau kiezen dat past bij jouw visie.

Net als bij alle beleggingsproducten is het verstandig om eerst de brochure te lezen om goed op de hoogte te zijn van de werking van het product. Meer informatie over Sprinters vind je hier.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit