De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELONING 17-3-2017 09:31:41

AEX-bestuurders verdienen gemiddeld 5 miljoen, McKinstry spant de kroon


Fotobron: Wolters Kluwer

Zowel De Volkskrant als het Financieele Dagblad maakte een eigen inventarisatie op basis van de gegevens van AEX-bedrijven. Grootverdiener is wederom McKinstry (links op de foto), de enige topvrouw tussen alle AEX-topmannen, met een waanzinnig inkomen van 15,6 miljoen euro (of 15,9 volgens het FD, dat iets anders rekent).

Het gaat om inkomsten in de vorm van een basissalaris, een bonus, het aandelenpakket en een onkostenvergoeding. De Volkskrant rekent daarnaast ook de pensioenvergoeding mee, maar berekent de inkomsten uit aandelen op een andere manier. Vandaar de verschillen tussen de twee overzichten.

Na McKinstry zijn Erik Engstrom van RELX (11,9 miljoen euro volgens de VK) en Jean-François Boxmeer (11,6 miljoen euro) de topverdieners over 2016. Deze drie bestuurders zijn ook de enige die meer dan 10 miljoen euro hebben verdiend.

Zalm en Mittal blijven achter

Onderaan de lijst van De Volkskrant vinden we Gerrit Zalm van ABN Amro (1,1 miljoen euro) en Lakshmi Mittal (2 miljoen) terug. Laatstgenoemde kreeg bijna de helft minder salaris dan een jaar eerder. Zij zijn ook de enige twee bestuurders uit de top 20 van de AEX die geen bonus kregen in 2016. Ze moesten het doen met een basisinkomen en aandelen.

In totaal stegen de inkomens van AEX-topmensen met slechts 1 procent, maar de vaste salarissen (plus 6 procent) en bonussen (plus 5,5 procent) stegen wel flink. Elf van twintig in de VK genoemde AEX-bestuurders kreeg afgelopen jaar meer salaris, negen minder.

De grote winnaars waren Eelco Hoekstra (Vopak, plus 165 procent), Feike Sijbesma (DSM, plus 85 procent) en Ben van Beurden (Shell, plus 54 procent). Mittal ging er met zijn gehalveerde salaris het hardst op achteruit.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 548,67
0,22%
pagehit