GESPONSORD 13-2-2018 13:34:54

ASML en de koers presteren nog altijd sterk. Krijgen beleggers hoogtevrees?


Fotobron: Vontobel

ASML sloot 2017 af met een sterk vierde kwartaal. Waar de chipmachinefabrikant eerder nog een lichte omzetdaling verwachtte werd een forse omzetstijging gerealiseerd. De vraag is of ASML deze groei ook de komende jaren kan doorzetten.

Over het vierde kwartaal van 2017 steeg de omzet van ASML op jaarbasis met 4.7% tot EUR 2.6 miljard. Daarnaast zag de chipmachinefabrikant over dezelfde periode de nettowinst met 15.6% toenemen tot EUR 644 miljoen. De brutomarge over het vierde kwartaal kwam uit op 45.2%.

De omzetgroei over het afgelopen kwartaal werd voornamelijk gedreven door de toegenomen vraag naar chipmachines. Zo blijkt dat veel klanten hun orders naar voren hebben gehaald. Bedrijven als Samsung zien de vraag naar halfgeleiders toenemen.

Ook de vraag naar de nieuwste EUV-machines (Extreme UltraViolet) van ASML groeit. Met 28 geplaatste orders verwacht het bedrijf op deze technologie in 2018 eindelijk winst te maken. ASML heeft in de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de EUV machines. Topman Peter Wennink liet weten dat er in het afgelopen kwartaal voor het eerst quitte is gedraaid en dat voor 2018 mogelijk groene cijfers genoteerd kunnen worden.

Voor zowel analisten als ASML zelf waren de kwartaalcijfers boven verwachting. Aandeelhouders profiteren daarnaast van een voorgestelde dividendverhoging van EUR 0.20 per aandeel, waarmee het totale dividend per aandeel zou uitkomen EUR 1.40. Ook verhoogt de chipmachinefabrikant zijn reeds lopende aandeleninkoopprogramma met nog eens EUR 2.5 miljard. Door deze positieve berichten is de koers van ASML sterk opgelopen.

Verwachtingen 2018

Opvallend is dat Intel het afgelopen jaar is begonnen met de verkoop van zijn belang in ASML. De Amerikaanse chipfabrikant bouwde over de afgelopen vijf jaar voor EUR 2.5 miljard een belang van 15% op in ASML. Halverwege 2017 startten de Amerikanen met een eerste aandelenverkoopsessie van 5.6%, wat EUR 3 miljard opleverde. Inmiddels is de verkoop van nog eens 4.6% gestart waarvan de verwachte opbrengst eveneens EUR 3 miljard zal bedragen.

Hiermee zou de investering in ASML voor Intel een totaalrendement van 140% opleveren. ASML verwacht voor het eerste kwartaal van 2018 een kleine omzetdaling. Voor de rest van het jaar wordt echter een stijging van zowel de omzet als winst verwacht. Het bedrijf heeft als doel om voor 2020 een omzetniveau op jaarbasis van EUR 10 miljard te bereiken. Over heel 2017 kwam de omzet uit op ruim EUR 9 miljard. Toch blijft het afwachten of de koers van ASML dit jaar al mogelijk zijn piek heeft bereikt en in navolging van Intel ook andere aandeelhouders uit het aandeel stappen.

Vontobel producten op ASML zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee ASML

ASML BEST Turbo Long

ASML BEST Turbo Long

ASML BEST Turbo Short

ASML BEST Turbo Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit