Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AMAZON 26-7-2018 09:23:00

Amazon staat klaar om de beleggerswereld van zijn stuk te brengen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Amazon betekent een primaire bedreiging voor asset managers en fondsbeheerders. Analisten van de Amerikaanse asset manager Bernstein denken dat de tijd is gekomen dat de online winkelgigant en techreus zich op hun terrein gaat storten. Ze vermoeden dat er al een soort blauwdruk klaarligt om fondsendistributie en/of robo-advisering aan te gaan bieden aan beleggers.

Het is een dynamiek die zich in de afgelopen jaren in tal van uiteenlopende industrieën heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld healthcare en de detailhandel. Verschillende bedrijven op Wall Street zagen hun aandelenkoers en een deel van hun beurswaarde verdampen, nadat bekend werd dat Amazon zich op hun 'territorium' zou begeven.

Prijzenslag

Volgens de analisten van Bernstein ligt het voor de hand dat een stap van de technologiegigant Amazon naar de verkoop van beleggingsfondsen een prijzenslag gaat ontketenen. Die zal de reeds onder druk staande winstmarges van vermogensbeheerders nog verder aantasten. De industrie heeft de afgelopen tien jaar al zwaar te lijden gehad van de prijsdruk als gevolg van de wereldwijde financiële crisis en de opkomst van passief beheer in de vorm van indexfondsen zoals Exchange Traded Funds (ETFs).

Amazon wordt echter niet de eerste van de wereldwijde techgiganten die besluit om fintech te worden, ook al kun je wat betreft vermogensbeheerdiensten eigenlijk beter spreken van 'investtech'. De eer van de eerste is weggelegd voor de Chinese e-commerce mastodont Alibaba. Robo-adviseurs geven geautomatiseerd beleggingsadvies en sturen het geld van klanten door naar bepaalde beleggingsfondsen.

Alibaba biedt via zijn Ant Financial-tak robo-advisering aan, die intussen 345 miljard dollar onder beheer heeft. Deze dienstverlening verdeelt het vermogen over een waaier van asset classes en beschikt over 's werelds grootste geldmarktfonds, genaamd Yu'e Bao. Dat fonds had eind 2017 ongeveer 233 miljard dollar aan assets under management.

Een goede raad

Het team van Bernstein is er echter niet vies van om Amazon gelijk een goede raad te geven. "Indien Amazon de wereld van asset management en fondsendistributie betreedt, dan doet het bedrijf er goed aan om niet het binnenkomende geld zelf te gaan beheren. De potentiële inkomsten zouden niet opwegen tegen de risico's voor de reputatie."

Een stap van Amazon om een online fondsensupermarkt op te zetten, wordt reëel genoemd. Een nieuwe kostenoorlog onder vermogensbeheerders ligt dan in het verschiet, vooral ook omdat meer grote techbedrijven kunnen volgen. Voor het distribueren van producten van vermogensbeheerders zijn ze vervolgens in de positie om aanzienlijke discounts te bedingen, aldus het analistenteam van Bernstein, dat onder leiding staat van de quant Inigo Fraser-Jenkins.

Om hun stellingen nog meer overtuigend over te laten komen, wijzen de analisten op een recent onderzoek van online marketplace LendEDU. Daaruit blijkt dat 37 procent van de gebruikers van Amazone Prime een robo-adviseur van Amazon gaat gebruiken als die daarmee komt. En 41 procent wil een pensioenspaarrekening via Amazon.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.823,28 0,43% Amazon
pagehit