Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OVERNAME 17-7-2017 11:47:25

Analist over overnamegeruchten Unilever: 'Dit verbaast mij enigszins'

Door Leon Brandsema

Volgens de Britse krant Sunday Times wil Unilever de tak waarvan de bekendste merken sauzenmakers zijn voor ruim 2,5 miljard euro willen overnemen. Een manoeuvre die Van Beek op meerdere manieren zou verbazen.

Lees ook: 'Unilever aast op Britse overname van 2,5 miljard euro'

Waarom zou Unilever bijvoorbeeld een levensmiddelentak willen kopen? Het bedrijf zet steeds meer in op persoonlijke verzorging en markten waarin de winstmarge een stuk hoger is. "Dit verbaast mij enigszins", zegt Van Beek, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen, tegen finanzen.nl. "Ik snap wel dat Unilever verder wil in voeding, maar het zou zich vooral richten op natuurlijke, gezonde voeding. Misschien dat een paar van die sausmerken samengevoegd kunnen worden, maar dat past dus niet in de richting van gezonde voeding."

En de genoemde prijs van 2,5 miljard euro bij een omzet van 450 miljoen euro vindt Van Beek wel heel hoog: "Dan betaal je vijf tot zes keer de omzet, dat lijkt me geen goed signaal richting je aandeelhouders dat je verantwoord met je kapitaal omgaat. Het zou me verbazen als Unilever die prijs gaat betalen."

Unilever staat de afgelopen maanden onder druk van aandeelhouders, nadat het een overnamebod van Kraft Heinz afwees. Beleggers willen nu zien hoe Unilever zelfstandig die extra waarde gaat creëren. Dat de Nederlands-Britse gigant daardoor een beetje de weg kwijt is, is een suggestie waarin Van Beek niet mee wil gaan.

Gerucht Colgate/Palmolive logischer

De analist zegt: "Als het management sterk genoeg is, laten ze zich niet onder druk zetten om je kapitaal aan het werk te zetten." Een eerder gerucht dat Unilever Colgate/Palmolive, uit het segment persoonlijke verzorging, over zou willen nemen zou een logischere stap zijn. Van Beek: "Ik denk dat dat, los van de prijs die het zou moeten kosten, wel sterker is. Dan heb je in dat segment een zeer sterk merk te pakken."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Unilever N.V.

16-1-2018 Unilever Buy Deutsche Bank AG
16-1-2018 Unilever Buy Citigroup Corp.
15-1-2018 Unilever Buy Société Générale Group S.A. (SG)
11-1-2018 Unilever Neutral UBS AG
11-1-2018 Unilever Sell Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Unilever N.V. 46,20 0,74% Unilever N.V.
pagehit