Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AMAZON 3-11-2018 13:24:00

Analist van Morgan Stanley: 'Zorgen om groeisnelheden van Amazon'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Bij Amazon draait het allemaal om de wet van de grote aantallen. Dat stelt marktvorser Brian Nowak. Het bedrijf is zo dominant geworden op zoveel gebieden dat het steeds minder ruimte vindt om te groeien, is de mening van Nowak.

De Financiële Begrippenlijst zegt over de wet van de grote aantallen dat het als statistisch concept aangeeft dat naarmate het aantal in berekening meegenomen eenheden groeit, de invloed van een afzonderlijke eenheid steeds kleiner wordt.

Grote schaal is niet zaligmakend

De enorme grote schaal waarop Amazon opereert, kan het de Amerikaanse webwinkelgigant uiteindelijk zelf het leven zuur gaan maken en juist tegenwerken. De technologiereus heeft de opbrengstgroei van zijn online detailhandelszaken in recente kwartalen zien vertragen.

En onlangs maakte het bedrijf tegenvallende resultaten over het derde kwartaal bekend. Ook werd er een prognose voor het belangrijke laatste kwartaal van het jaar afgegeven waarin op zaken wordt geanticipeerd die minder mooi zouden kunnen uitpakken dan menig belegger en analist hoopt.

Overschatting of onderschatting

Het probleem dat het bedrijf tegenkomt, is dat het reeds de elektronische handelsmarktomgeving overheerst, in het bijzonder die in de Verenigde Staten. "En er is niet heel wat ruimte om door te groeien", schrijft Nowak in een onderzoeksnota van Morgan Stanley.

LEES OOK: 'Over twee jaar zal aandeel van Amazon 3000 dollar waard zijn'

Nowak wijkt dus aanzienlijk af van analist Brent Thill van zakenbank Jefferies. Die stelde eind september nog dat iemand met één aandeel van Amazon over twee jaar 3000 dollar in handen zal hebben. Naar zijn mening worden juist veel van de groeimogelijkheden van Amazon onderschat.

De paradox van het marktaandeel

Een gebied waar beleggers kunnen zien dat de wet van de grote aantallen in het spel komt, is op het gebied van het marktaandeel van Amazon, zo stelt Nowak. "Het bedrijf heeft consequent marktaandeel gewonnen in de loop van de tijd en harkt voor ongeveer 30 procent van alle Amerikaanse e-commerce uitgaven naar binnen", is de inschatting van Nowak.

Bekijk hier de performance, de stock coverage en het profiel van analist Brian Nowak

In de afgelopen jaren is het tempo waarin het marktaandeel is toegenomen echter aanzienlijk vertraagd. "Amazon ligt op schema om dit jaar ongeveer een procentpunt te winnen", en zal volgens Nowak in 2019 waarschijnlijk ongeveer hetzelfde bewerkstelligen. Dat is best mager, is zijn oordeel. Ter vergelijking: uit Nowaks research blijkt dat het marktaandeel van Amazon tussen 2014 en 2015 van 22 procent naar 25 procent doorgroeide.

Impact op de retailmarkt

De invloed van de omvang van Amazon is te zien op een verwant gebied, geeft Nowak aan. Namelijk zijn impact op de totale Amerikaanse retailmarkt. Het bedrijf was vorig jaar alleen al goed voor ongeveer 69 procent van alle groei in de retailmarkt. "Dat wil zeggen online en offline bij elkaar opgeteld." Volgens Nowak ligt Amazon op schema om dit jaar ongeveer 72 procent van die groei voor zijn rekening te nemen.

"Maar", zo stelt de analist, "het bedrijf is zo groot en legt zo veel gewicht in de schaal dat het behoorlijk moeilijker is geworden om van hieruit te groeien." In het verleden was het gemakkelijker, vindt hij. Het aandeel van Amazone in de totale groei van de detailhandel katapulteerde als het ware in de afgelopen jaren.

Groei van Prime vertraagt

De invloed van de omvang van Amazon is ook te zien in data die veel specifieker het bedrijf zelf betreffen, beweert Nowak. "Misschien wel het belangrijkst is dat te zien in de groei van het Amerikaanse lidmaatschap van Amazon Prime."

Tussen eind 2014 en het derde kwartaal van vorig jaar is het percentage Amerikaanse huishoudens dat lid was van Prime meer dan verdubbeld van 23 procent naar 50 procent, schrijft Nowak in zijn notitie voor beleggers. "In de negen maanden van 1 januari richting eind september 2017 ging het in dit segment om een stijging met 10 procentpunten. Daartegenover staat dat Amazon de afgelopen twaalf maanden slechts twee extra procentpunten erbij heeft weten te winnen."

Het vertragen van de ledenaanwas van Prime is belangrijk voor de algemene groei van Amazon, omdat deze Primers gemiddeld 2,7 keer zoveel uitgeven in webwinkel dan niet-leden. Hoe minder leden van Prime erbij komen des te minder inkomsten worden opgehoest door dergelijke 'big spenders'.

Duidelijk averij opgelopen

Het aandeel van Amazon heeft duidelijk averij opgelopen als gevolg van de teleurstellende cijfers over het derde kwartaal, maar ook vanwege de prognose die is afgegeven. Voor het vierde kwartaal, met daarin de zeer drukke feestdagenperiode, rekent de onderneming op opbrengsten in een bandbreedte van 66,5 miljard dollar tot 72,5 miljard dollar.

Niettemin was Amazon aan het eind van de donderdagmiddag (Nederlandse tijd) nog een mooie 1626 dollar waard. Maar het bedrijf is intussen wel ongeveer 350 miljard dollar aan marktkapitalisatie kwijtgeraakt. En dat terwijl begin september Amazon juist de grens van 1 biljoen dollar wist te doorbreken.

LEES OOK: Amazons cijfers zijn stevig, maar prognose vierde kwartaal stelt teleur

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.816,24 -2,34% Amazon
pagehit