De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
NETFLIX 16-6-2017 15:00:50

Analisten sluiten flinke koersval Netflix niet uit


Fotobron: Netflix
In de afgelopen drie weken haalde Netflix twee van zijn eigen series uit de productie. Dit gebeurde in de periode 2013 tot 2017 slechts vijf keer. Een zorgwekkende ontwikkeling, zo vinden analisten.

Netflix begint zelf te merken dat het produceren van eigen televisieseries een behoorlijke uitdaging is, zeker omdat de concurrentie groot is en de productiekosten hoog zijn. Analisten van New Constructs verwachten dat beleggers deze uitdagingen ook gaan inzien, waardoor het aandeel Netflix "eindelijk" rond "rationelere niveaus" van rond de 50 dollar zal koersen. Dit zou een flinke koersval betekenen van de huidige waardering van ruim 150 dollar.

Naast het feit dat series uit de productie worden gehaald, spelen toegenomen kosten gerelateerd aan licenties en het binnenhalen en produceren van series het streamingbedrijf niet in de kaart. De marktvorsers van New Constructs merkten op dat deze kosten sneller groeien dan de omzet van de onderneming, waardoor de vrije kasstroom in de afgelopen jaren flink onder druk is komen te staan.

Sinds 2010 groeiden de genoemde kosten jaarlijkse met 42 procent, terwijl de omzet met slechts 24 procent groeide.

Zou Netflix in staat zijn om zijn klantenbestand flink uit te breiden, dan zijn deze kosten volgens New Constructs nog wel te overzien. Het probleem is enkel dat het groeitempo van het ledenaantal, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten, al een tijd afneemt.

Bovendien neemt de concurrentie voor de streamingonderneming toe, met onder meer Amazon Prime, Hulu en HBO Now die marktaandeel winnen. "De [streaming-]markt is aan het fragmenteren met concurrenten die live tv-bundels, origineel content en toegang tot exclusief beeldmateriaal van films aanbieden", aldus de analisten.

Door de toegenomen concurrentie, wordt het voor Netflix moeilijker om de prijzen van abonnementen te verhogen.

Het zicht op een toename van origineel content en nieuwe leden hebben het aandeel Netflix juist geholpen om tot het huidige koersniveau te komen. Nu het er steeds meer op begint te lijken dat de streamingdienst de verwachtingen mogelijk niet kan waarmaken, lijkt de huidige waardering van het aandeel volgens analisten veel te hoog.

Zelfs als Netflix de huidige winstmarges kan behouden en voor de komende tien jaar de operationele winst jaarlijks kan laten groeien met 25 procent, is een waardering van 52 dollar volgens analisten realistischer. Dit zou betekenen dat het aandeel met circa 66 procent zou dalen van de huidige niveaus.

"De huidige waardering van Netflix impliceert een kasstroom, die voor sterke bedrijven al een uitdaging zal zijn om te realiseren", aldus de analisten. "Gezien de tekortkomingen van Netflix en de markt die daar steeds bewuster van wordt, doen beleggers er goed aan om terughoudend te zijn over de huidige waardering."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Netflix Inc.

28-11-2017 Netflix Buy Goldman Sachs Group Inc.
18-10-2017 Netflix Sell Société Générale Group S.A. (SG)
17-10-2017 Netflix Overweight Cantor Fitzgerald
17-10-2017 Netflix Outperform RBC Capital Markets
17-10-2017 Netflix Neutral Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Netflix Inc. 190,12 0,30% Netflix Inc.
pagehit