Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
APERAM 6-2-2019 11:36:00

Aperam presteert boven verwachting, maar het ziet een 'extreem' uitdagende markt


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - Aperams resultaat in het vierde kwartaal is hoger dan verwacht. Dat schrijft ING in een reactie. Daarbij wijst de bank ook op de verhoging van het dividend en het aandeleninkoopprogramma van 100 miljoen euro. Op de beurs in Amsterdam zat het aandeel Aperam op woensdag fors in de lift.

Het bedrijfsresultaat (ebitda), de belangrijkste winstgraadmeter bij Aperam, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 90 miljoen euro, terwijl de consensus van analisten lag op 86 miljoen euro. Aperam gaf aan voor het eerste kwartaal van dit jaar op een vergelijkbaar resultaat te rekenen. Daarnaast wordt het doel voor kostenbesparingen met 50 miljoen euro verhoogd tot 200 miljoen euro. Het dividend gaat van 1,53 euro per aandeel naar 1,75 euro per aandeel.

Er was al een waarschuwing

Aperam had al gewaarschuwd voor een zwakkere winst bij de cijfers over het derde kwartaal. Voor de eerste periode van 2019 rekent Aperam op een vergelijkbaar resultaat als in het vierde kwartaal.

Het bedrijf wijst op de hoge import van roestvrij staal in Europa waardoor de prijzen onder druk staan. De voorlopige maatregelen van de Europese Commissie om de Europese roestvrijstaalsector te beschermen tegen goedkope buitenlandse importen zijn ineffectief, aldus topman Timoteo Di Maulo in een toelichting.

Importheffingen

Eerder had Aperam al gewezen op de negatieve effecten van de importheffingen die de Verenigde Staten en de Europese Unie wederzijds hebben ingevoerd op staal en aluminium. Deze zorgden volgens Aperam voor onrust op de Europese markt.

De omzet in de afgelopen periode was vrijwel stabiel op 1,1 miljard euro. De verschepingen van roestvrij staal klommen naar 480.000 ton van 467.000 ton in de voorgaande periode. Over heel 2018 zette Aperam een resultaat in de boeken van 504 miljoen euro tegen 551 miljoen euro een jaar eerder. De omzet kwam uit op bijna 4,7 miljard euro.

Kostenverlaging

Aperam meldde verder dat het de komende tijd nog dieper in de kosten wil snijden. Het is nu de bedoeling dat eind 2020 de jaarlijkse kosten structureel met 200 miljoen euro worden verlaagd. Eerder werd gemikt op 150 miljoen euro aan besparingen. Daarnaast zal de schuld in het eerste kwartaal op een laag niveau blijven.

Het in de MidKap genoteerde bedrijf is van plan het dividend te verhogen naar 1,75 euro per aandeel, van 1,53 euro per aandeel. Daarnaast wil de in Luxemburg gevestigde onderneming voor maximaal 100 miljoen euro aan eigen aandelen in gaan kopen.

Kapitaaldiscipline

ING stelt dat de berichten rond Aperam voor steun aan het sentiment rond het bedrijf zouden moeten zorgen, mede met het oog op de gedaalde beurskoers. Het advies staat op 'hold', met een koersdoel van 50 euro. Goldman Sachs stelt dat de winstverwachting van Aperam voor het eerste kwartaal "bemoedigend" is en wijst ook op de grotere kostenbesparingen. Het advies bij Goldman is 'equalweight', met een koersdoel van 30 euro.

Jefferies prijst de kapitaaldiscipline van Aperam onder uitdagende marktomstandigheden. De winstraming voor het eerste kwartaal is wel zwakker dan verwacht, aldus de zakenbank. De verhoogde uitkeringen aan aandeelhouders zijn dan weer een positieve verrassing, vindt Jefferies.

Het aandeel Aperam schoot woensdag op de vroege ochtend gelijk omhoog toen de beurs in Amsterdam opende. Daarmee was Aperam de koploper bij de middelgrote fondsen op het Damrak. Om kwart over elf noteerde het aandeel 5,39 procent hoger op 28,33. Volg hier de actuele bewegingen van de aandelenkoers van Aperam

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Aperam S.A.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Aperam S.A. 21,19 -4,07% Aperam S.A.
pagehit