Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AMAZON 28-8-2018 14:00:00

'Apple zal niet lang de grootste onderneming naar beurswaarde blijven'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Naast de investeerders zal topman Tim Cook enorm in zijn nopjes zijn. Al helemaal omdat hij naar verwachting aanstaande vrijdag zijn pakket van 120 miljoen dollar aan aandelenopties uitbetaald zal krijgen. Maar Cook zal toch ook wel het zweet in de nek staan, aangezien internetgigant Amazon een grote kans maakt om Apple van de troon te stoten.

Amazon is nu goed voor zo'n 929 miljard dollar. Dus er is nog een aanzienlijk gat te overbruggen door het concern van Jeff Bezos. Volgens MKM Partners spreken de cijfers en de groei van de winstgevendheid echter voor zich. De bewoordingen van Rob Sanderson in een rapport suggereren dat een vervanging van Apple door Amazon een kwestie van tijd is. Sanderson is een belangrijke analist bij het Amerikaanse beleggingshuis, en hij is ervan overtuigd dat Amazon een een meer dynamische groei doormaakt dan Apple.

Verder kijken dan e-commerce

Sanderson heeft dan ook zijn koersdoel inzake Amazon voor de komende twaalf maanden van 1880 dollar tot 2215 dollar verhoogd. De expert noemt als belangrijkste reden hiervoor het enorme groeipotentieel van Amazon Web Services (AWS). Volgens Sanderson zal alleen al dit segment in de komende zes jaar een waarde van een biljoen dollar bereiken.

Kortom, het is wijs voor beleggers om bij Amazon vooral verder te kijken dan de dominante positie die het concern inneemt op het gebied van e-commerce. Volgens Sanderson zal Amazon in 2024 de grens van 2,5 biljoen dollar slechten en zo in de toekomst het prestigeduel met Apple winnen, tenminste als geen ander bedrijf als grote verrassing beide techreuzen de loef af weten te steken.

Niet alleen de cijfers wijzen op het van de troon stoten van Apple door Amazon. Vergeleken met Apple heeft Amazon een breed scala aan bedrijfsactiviteiten. Naast bestaande diensten en producten, zoals Amazon Prime, de Echo-producten met taalassistent Alexa en Web Services, ontwikkelt het bedrijf momenteel naar verluidt een nieuw apparaat met de naam 'Frank'.

Nieuw wapen in de strijd

De e-commerce-gigant wordt ook steeds meer een groot probleem in de retailsector. Ook voor giganten zoals Walmart & Co. Sanderson voorspelt voor het concern van topman Bezos een marktaandeel van 14,5 procent in de retailsector. Daarmee verslaat Amazon retailgigant Walmart.

Maar buiten dit alles benadrukt beleggingswebsite The Motley Fool dat de kaarten er voor Amazon erg goed uitzien vanwege de marketingkracht van het bedrijf. Amazon heeft vorig jaar een nieuwe divisie in het leven geroepen, eentje die zich richt op de digitale advertentiebusiness. Is dit onderdeel een nieuw wapen in de strijd, waarvoor andere techreuzen moeten vrezen?

De laatste twee kwartalen droeg de jonge divisie in belangrijke mate bij aan de groei van de opbrengsten, zo schrijft The Motley Fool. De verwachting is dat dit segment garant kan staan voor een langdurige aanwas van de omzet, eentje om U tegen te zeggen.

Onderhevig aan slijtage

En dan Apple. Het innoverende karakter van Apple heeft al jarenlang last van slijtage. De uitbreiding in het segment zakelijke klanten en de activiteiten in de gezondheidszorg genereren weliswaar meer geld voor Apple, maar zijn bij het grote publiek minder bekend.

Zullen er draconische stappen nodig zijn? Een analist opperde niet lang geleden het idee dat Apple er wellicht goed aan zou doen om met de elektrische autobouwer Tesla de krachten te gaan bundelen. Zo'n stap zou het bedrijf een enorme waardegroei kunnen opleveren en mogelijk Amazon beter op afstand kunnen houden.

Doug Field, de topingenieur die recent vertrok bij Tesla, is in elk geval weer aan in dienst gekomen van Apple, waar hij eerder ook onder contract stond. Hij moet het team dat werkt aan de techniek voor zelfrijdende auto's versterken. Een link om samen iets met Tesla te gaan doen, is dus niet eens zo'n wereldvreemd idee.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.869,00 -2,02% Amazon
Apple Inc. 189,00 -0,57% Apple Inc.
Tesla 211,03 -7,58% Tesla
pagehit