Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 7-9-2017 11:30:19

Beleggen in banken: wel in Europa, niet in de VS


Fotobron: Flicker, cermivelli

De strategen van de Britse bank Barclays staan bijvoorbeeld vooraan om te roepen dat de tijd rijp is om Europese banken te kopen. Dat overigens in combinatie met Europese aandelen die gefocust zijn op de binnenlandse markt. De strategen verwachten de brede Europese index Stoxx Europe 600 nog met 7 procent gaat stijgen in dit jaar, schrijft beleggingssite MarketWatch.

Dat diezelfde index sinds mei met 5 procent is gedaald ligt volgens hen vooral aan de waardestijging van 10 procent die de euro in dezelfde tijd meemaakte. Maar die euro weegt vooral zwaar op Europese bedrijven die veel buiten de eurozone exporteren. Als de euro duurder wordt, worden hun producten namelijk ook duurder en onaantrekkelijker voor andere landen.

Daar hebben banken en op de interne markt gerichte bedrijven geen last van en deze aandelen, Barclays noemt de banken-, transport- en materialensector, hebben nog meer potentie om te stijgen. Want volgens de strategen heeft de markt een daling van het consumentenvertrouwen ingeprijsd en dat is volgens hen een onwaarschijnlijk scenario.

Hogere omzet, lagere kosten

Ook het Financieele Dagblad schrijft over de kansen die analisten voor Europese banken zien. De analisten van Goldman Sachs en Bain zien wel een duidelijk verschil tussen banken uit het noorden en die uit het zuiden van Europa.

In het noorden staan de banken er beter voor: denk daarbij aan banken uit Scandinavië, Nederland en ook Zwitserland. Goldman Sachs geeft bijvoorbeeld een koopadvies aan ING, vooral wege het hoge en stabiele dividend. Dat geldt ook voor het Franse BNP Paribas, het Belgische KBC en een aantal Scandinavische banken.

Banken in bijvoorbeeld Italië en Spanje staan er een stuk minder voor. Maar tegelijk biedt dat ook weer kansen. Want door hun lage waardering kunnen ze flink stijgen als zij hun prestaties weten te verbeteren. Goldman Sachs kijkt bijvoorbeeld naar het Italiaanse UniCredit. Die bank kan flink profiteren als er een keer een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank. Gaat de rente met 10 basispunten omhoog, dan kan de winst van UniCredit tot 4 procent stijgen.

Pessimisme rond Amerikaanse banken

In de Verenigde Staten zijn kenners wat minder te spreken over de potentie van banken. In de afgelopen maand daalde de KBW Nasdaq Bank Index met 6 procent, terwijl de S&P 500 zelf maar met 1 procent daalde, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant zetten beleggers banken lager vanwege de dalingen van staatsobligaties met een lange looptijd, maar liggen de problemen voor banken juist op de korte termijn.

Een focus op de meer kortlopende rentes zou beleggers beter passen, omdat banken volgens de krant weinig beleggingen op de lange termijn hebben. Maar die kortetermijnrentes, grotendeels in handen van de Federal Reserve, lijken voorlopig niet te gaan stijgen. Dit vanwege de stagnerende inflatie, tegenvallende banencijfers en de schade die het orkanenseizoen aanbrengt.

Ook andere zaken wijzen op moeizame tijden op komst voor banken. De groei van het aantal leningen neemt nog steeds af en er is weinig activiteit op de kapitaalmarkten. WSJ concludeert: "De glorieuze bankenrally van na de presidentsverkiezingen lijkt ineens heel ver weg."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit