Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GOEROE 5-3-2019 12:00:00

'Beleggers moeten Warren Buffett niet meer volgen'


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)
(finanzen.nl) - In de jaarlijkse brief van beursgoeroe Warren Buffett aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway, ging de aandacht vooral uit naar de excuses rond de investering in Kraft Heinz (het aandeel klapte flink in elkaar) en zijn uitspraak dat hij moeite heeft de 'next big thing' te vinden.

Ook de afschrijving van 20 miljard dollar gerelateerd aan belastingen, kreeg veel aandacht, net als de zoektocht naar een opvolger voor de 88-jarige Buffett en 95-jarige vice-bestuursvoorzitter Charlie Munger. Hier is nog weinig voortgang in geboekt, zo bleek.

Markt is niet te verslaan

Voor columnist Howard Gold sprong één punt er evenwel uit: dat Buffett toegeeft dat hij en zijn team er niet in slaagden om de markt te verslaan en dat hij verwacht dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen.

Todd Combs en Ted Wechsler sloten zich in 2011 en 2012 aan bij Berkshire als investmentmanagers. Volgens Buffett lopen zij met hun beleggingsportefeuilles "iets" achter op de S&P 500. "Daarmee hebben zij het beter gedaan dan ik", aldus de beursgoeroe.

En dat is volgens Gold best een dingetje. "Warren Buffett, de grootste belegger aller tijden, die toegeeft dat hij, noch zijn beste stockpickers, een saaie index kan verslaan. [Een index] die vrijwel iedereen zonder kennis van zaken [via een tracker] kan kopen", aldus de columnist op MarketWatch.

Meer rendement op trackers

En de cijfers laten zien dat Buffett het bij het juiste eind heeft. Sinds het dieptepunt van de markt op 9 maart 2009, steeg het aandeel Berkshire Hathaway Class B met circa 338 procent. Buffett houdt van dividendaandelen, maar niet van uitkeringen aan aandeelhouders. Berkshire ontving in 2018 circa 3,8 miljard dollar aan dividenden, maar daar zagen aandeelhouders niets van terug. "Buffett investeert liever in zijn eigen organisatie of stopt het geld liever in toekomstige kansen, die hij dus momenteel niet weet te vinden", aldus Gold.

Aandeelhouders in Berkshire verdienen dus niks aan dividenden, in tegenstelling tot beleggers die in dezelfde periode investeerden in S&P 500-trackers. Zij verdienden circa 1,8 tot 2 procent aan dividend sinds 2009. Als zij deze dividenden opnieuw hadden geïnvesteerd dan zouden hun winsten 403 procent zijn geweest. Beduidend meer dan het rendement op Berkshire dus.

Gold plaatste wel de kanttekening dat Berkshire in de periode tussen de top van de stierenmarkt in maart 2000 en het dieptepunt in maart 2009 ruim 28 procent won, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode juist de helft van zijn waarde verloor, zelfs met inbegrip van dividenden.

Buffett minder relevant geworden

Het is al met al niet gek dat Buffett zich steeds vaker positief uitlaat over goedkope indextrackers. "Consistent een goedkope S&P 500-index kopen, dat is de meest logische keuze aller tijden", aldus Buffett in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Is Buffett zijn 'mojo' kwijt? "Een tien jaar durende bullmarkt, de evolutie van algoritmes en indextrackers zorgen er volgens Gold voor dat de beursgoeroe in ieder geval minder relevant is geworden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Berkshire Hathaway Inc. B

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit