Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 16-4-2018 11:51:22

Beleggers mogen sneller brullen dan ze dachten


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Het waren negen mooie jaren voor aandelenbeleggers. Dat festijn zal behoorlijk snel voorbij kunnen zijn als we af moeten gaan op Albert Edwards. Hij heeft de neiging om nogal dramatisch te doen en staat bekend als een echte 'bear' op Wall Street. Maar hij wil met klem de aandacht vestigen op datasets die beleggers wereldwijd toch wel ongerust zouden moeten maken.

De afgelopen tijd staat de mogelijke wereldwijde handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China volop in de belangstelling. En ook de spanningen in Syrië houden de gemoederen danig bezig. Maar Edwards focust op iets totaal anders. De uitkomsten van een survey van de Amerikaanse National Federation of Independent Businesses onder kleine ondernemingen in de Verenigde Staten heeft zijn 'bearish' instinct versterkt, zo schrijft Business Insider.

Volgens hem moet de extreem optimistische, zo niet euforische, stemming onder de respondenten beleggers sterk aan het denken zetten. Euforie zou je denken, zou goed moeten zijn voor de financiële markten. Nou, in dit geval niet.

Extreme krapte

Edwards voorziet extreme krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. En daardoor zal de inflatie oplaaien. Edwards heeft het weliswaar niet over het 'inflatiespook', maar de strateeg suggereert het wel. "Het mag duidelijk zijn wat de gevolgen zullen zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve", aldus Edwards. "De Fed zal doorgaan met het aanscherpen daarvan totdat er iets knapt." Met knappen bedoelt hij natuurlijk de lust tot beleggen in aandelen.

De aandacht van beleggers is de afgelopen tijd verschoven naar al het geopolitieke gekrakeel, maar daarvoor was inflatie een indicator die veel beleggers angstvallig in de gaten hielden, een indicator voor een aanstaande meltdown op de beurzen welteverstaan.

Waarderingen zitten volgens Edwards in de buurt van recordniveaus. Ze zijn bijzonder kwetsbaar en veel aandelen verliezen waarschijnlijk hun aantrekkingskracht ten opzichte van obligaties wanneer de rente stijgt.

Kantelen van de markt

Strategen van Morgan Stanley denken ook dat de massale verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten van begin februari een voorbode is van een soort 'Doomsday'. De ziener Edwards staat dus niet alleen. In een notitie legt een team van strategen, onder leiding van Michael Wilson, uit waarom ze denken dat aandelen verder in de cyclus zitten dan hun 'bullish' peers geloven.

Het team van Wilson ziet de voortekenen in het draaien van de markt richting defensieve aandelen, de uitverkoop van techaandelen en de opkomst van een pikante volatiliteit. Beleggers moeten volgens Wilson erop letten hoe lang de outperformance van defensieve aandelen doorgaat en wanneer het "leiderschap" van techbedrijven op de markt helemaal tabee is.

Winstrecessie in 2019

Dit 'bearish' gebrul hoeft niet in tegenspraak te zijn met wat verschillende strategen en analisten verwachten van het nieuwe winstseizoen. Dat zal over het brede front goed tot sterk zijn, en dit werkt weer als een hefboom op de aandelenmarkt. Verschillende ondernemingen hebben hun winstverwachtingen verhoogd. Een stuwende werking gaat uit van de positieve impact van de hervorming van de vennootschapsbelasting in de VS. Hetzelfde geldt voor de vele inkoopprogramma's van eigen aandelen. Wat als de uitwerking daarvan tot een eind komt?

Maar dat is het nou juist, benadrukt Wilson van Morgan Stanley. "Deze trends kunnen de doodsteek worden voor de winstgroei van bedrijven, de belangrijkste aanjager van de markt voor aandelen", zegt Wilson. "Als de winsten in 2018 onevenredig groot worden, dan is er een aanzienlijk risico op een winstrecessie in 2019, ook al is een economische recessie onwaarschijnlijk in de VS."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit