Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
UITSTROOM 10-8-2018 13:17:18

Beleggers trekken miljarden uit Europese aandelen


Fotobron: Flickr, Rafael Matsunaga. Bewerkt. (CC BY 2.0)
In een rapport stelde Barclays dat Europa onder de grote aandelenmarkten de hoogste uitstroom aan kapitaal kende. Tot dusver verdween er dit jaar in totaal ruim 35 miljard dollar uit Europese aandelen, aldus de bank.

"Europese fondsen kenden tweeëntwintig weken lang een uitstroom van kapitaal, ter waarde van 51 miljard dollar sinds maart dit jaar", zo valt in het rapport te lezen. De instroom sinds 2017 bleek daarbij niet voldoende om de grote uitstroom mee op te vangen.

Vooral Britse beleggingsfondsen voelden de klap. "Binnen Europa, bleek de uitstroom uit het Verenigd Koninkrijk het grootst in vergelijking met de rest van Europa. Britse fondsen zagen een uitstroom van meer dan 6 procent van het totale beheerd vermogen sinds het Brexit-referendum", aldus Barclays.

Wereldwijd was er sprake van een stabiele instroom aan kapitaal in de afgelopen maand, terwijl er 17 miljard dollar meer richting de obligatiemarkten ging. Er werd dit jaar voor 104 miljard dollar geïnvesteerd in aandelen ten opzichte van 65 miljard dollar in obligaties.

"Binnen alle regionen, kenden alleen de Verenigde Staten een significante instroom in de afgelopen vier weken", zo stelden de analisten van Barclays.

"In het licht van de toegenomen handelszorgen in mei, stroomde er maar liefst 17 miljard dollar aan kapitaal uit opkomende markten. Afgelopen week bleek de instroom voor het eerst in elf weken evenwel weer groter."

Beleggers verschuiven hun kapitaal bovendien van actieve fondsen naar indextrackers, zo merkte Barclays op. Afgelopen tijd verschoof ruim 83 dollar aan kapitaal richting passieve fondsen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit