Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VOPAK 5-4-2019 09:40:35

Beleggers zien de verkoop van drie terminals door Vopak erg zitten


Fotobron: Foto Vopak

(finanzen.nl/AFN) - De verkoop van drie terminals door Vopak voegt direct waarde toe voor het tankopslagbedrijf. Dat concludeert een analist van KBC Securities, die zijn advies op het aandeel verhoogt naar 'accumulate' van 'hold'. De bank verhoogt ook zijn koersdoel voor het aandeel naar 47 euro.

De marktkenner wijst erop dat de terminals in Amsterdam, Hamburg en Algeciras niet tot de strategische kernactiviteiten behoren, evenals die in Tallinn waarvan de verkoop eerder deze week al bekend werd gemaakt. De opbrengsten kunnen nu dan ook worden aangewend voor versterking van activiteiten die wél binnen de strategie passen.

Strategische opties

Naar de verkoop van de terminals werd al langer gekeken. Vopak kondigde vorig jaar in augustus aan de strategische opties te onderzoeken voor de drie locaties en die van Talinn. Onlangs werd al bekend dat het belang in het Estse Vopak E.O.S. van de hand is gedaan. Vopak had 50 procent van de samenwerking met Global Ports Investments in handen. Koper is Liwathon.

De totale capaciteit van de drie terminals in Amsterdam, Hamburg en Algeciras is 2.288.000. De deal moet in de tweede helft van dit jaar worden afgerond. De verkoop levert naar verwachting een kas-instroom voor belastingen van ongeveer 670 miljoen euro op. Dit is goed voor een eenmalige meevaller van 200 miljoen euro in de tweede helft van 2019.

Rotterdam en Antwerpen

Vopak wil zich meer toeleggen op de grote strategische locaties in Rotterdam en Antwerpen. Vopak laat weten 2 miljoen kubieke meter (cbm) aan capaciteit in aanbouw te hebben en nieuwe projecten worden nog aangekondigd.

Ook analisten van Equita voerden hun advies op, naar 'hold' van 'reduce'. Vopak stond tegen half tien 1,64 procent hoger in de AEX op 43,31 euro. Het aandeel was zo de sterkste stijger van de hoofdfondsen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Vopak N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Vopak N.V. 37,85 0,34% Vopak N.V.
pagehit