De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RENTEBESLUIT 16-6-2017 15:59:29

Beleggers zijn bang voor misstap Fed


Fotobron: Flickr, Day Donaldson. Foto bewerkt voor gebruik
De Federal Reserve trok zich woensdag weinig aan van de recente tegenvallende inflatiecijfers en verhoogde conform verwachting het belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt. Obligatie- en grondstofhandelaars maken zich volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zorgen dat een misstap door de centrale bank een probleem gaat worden voor de economische groei.

Een vlakke yieldcurve en tegenvallende verwachtingen over de inflatie vergroten de onzekerheid of de Federal Reserve wel het juiste pad bewandelt. Eerder dit jaar waren sterke macrocijfers nog redenen voor sommigen om te stellen dat de Federal Reserve juist moest opschieten met het verkrappen van het monetair beleid.

Veel beleggers bleken afgelopen week verrast dat voorzitter Janet Yellen van de Fed zo laconiek reageerde op de laatste inflatiecijfers. Yellen stelde vertrouwen te hebben dat een robuuste arbeidsmarkt de inflatiecijfers zal stuwen.

Maar sommige vermogensbeheerders zijn niet overtuigd. Volgens sommige economen en analisten is de arbeidsmarkt dusdanig veranderd, dat een laag werkloosheidscijfer niet langer meer een betrouwbare factor is om de arbeidsmarkt te beoordelen.

"De obligatiemarkt zendt een waarschuwing uit dat een renteverhoging onnodig is in het licht van de dalende inflatie", aldus CIO Jonathan Lewis van Fiera Capital tegenover de Amerikaanse zakenkrant. "We zitten in een gevaarlijke periode. Elke misstap door de Fed kan een averechts effect hebben." Consumenten en bedrijven die denken dat de inflatie zal dalen, kunnen mogelijk hun investeringen uitstellen en dat kan een rem zetten op de economische groei.

Andere grote centrale banken zijn zich deze week juist meer zorgen gaan maken over de rentes en lijken af te willen van het groeibevorderende beleid. Twee prominente leden van de Bank of Canada stelden dat het herstel van de Canadese economie in tempo toeneemt, terwijl drie leden van de Bank of England zelfs opriepen tot een renteverhoging.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit