Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
Bitcoin 8-12-2017 13:27:27

Bitcoin levert weer fors in


Fotobron: Flickr, fdecomite

Na een bizarre donderdag voor de bitcoin, waarop de koers van 14.000 tot meer dan 17.000 dollar steeg is de rust op vrijdagochtend niet teruggekeerd. Op website coindesk.com staat de bitcoin rond half twee weer onder de 15.000 dollar

Wel zijn er nog extreme verschillen tussen verschillende handelsplaatsen voor de bitcoin. Bitcoinprijzen variëren vrijdagochtend van een kleine 16 duizend dollar tot ruim 20 duizend dollar. Net als op donderdag valt op dat er bij de handel in Zuid-Korea (KRW) vreemde dingen lijken te gebeuren met bitcoinprijzen.

De prijs van de bitcoin zit al het hele jaar in de lift, maar de recente versnelling wordt toegeschreven aan de aanstaande start van de handel in bitcoin-futures, ofwel termijncontracten. Dat zijn afspraken om een bepaalde belegging in te toekomst voor een van tevoren afgesproken prijs te kopen of verkopen.

Bitcoin met hefboom

Zondag start Cboe Global Markets met de handel in termijncontracten, op 18 december gevolgd door CME Group, de grootste derivatenbeurs ter wereld, gevestigd in Chicago. Futures maken het mogelijk om te speculeren op de toekomstige prijs van de bitcoin met een hefboom.

Volgens The Wall Street Journal staan niet alle grote banken te trappelen om mee te doen. De termijncontracten worden gesetteld in cash, wat betekent dat handelaren enkel op de koers speculeren en geen bitcoins hoeven te kopen of verkopen. Futures in cash verlossen CME Group van het toezicht op levering van bitcoins.

Bij Bank of America Merrill Lynch en Citigroup zijn ze er echter niet gerust op. Deze banken geven hun klanten volgens The Wall Street Journal geen toegang tot de termijnmarkt voor bitcoin. Morgan Stanley en Société Générale twijfelen nog. De krant kreeg van een woordvoerder van Cboe Global Markets geen antwoord op de vraag welke banken wel in de startblokken staan.

Goldman Sachs

Volgens een bron dichtbij zakenbank Goldman Sachs gaat deze investeringsbank de handel in futures wel aanbieden aan een deel van de klanten. De bank zal per geval beoordelen of een klant toegang krijgt tot de markt.

Deze stap zou opvallend zijn omdat CEO Lloyd Blankfein van Goldman Sachs onlangs nog zei geen haast te hebben met het ontwikkelen van een bitcoinstrategie. ‘Iets dat met 20 procent per dag stijgt of daalt, voelt niet aan als een valuta’, zei Blankfein eind november tegen Bloomberg TV.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Valuta in dit artikel

EUR/BTC 0,00014077706146054 4,37705602962524E-06
3,21
pagehit