Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 21-10-2016 17:32:00

'Buffett houdt van deze business, maar misschien iets teveel'

Bedrijven als Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, hebben jarenlang geprofiteerd van de activiteiten op het gebied van herverzekeringen, waarbij verzekeraars zich op hun beurt weer verzekeren tegen de risico's van uitbetalingen bij natuurrampen en andere grote schadegevallen.

De herverzekeraar ontvangt in ruil daarvoor premies die weer geïnvesteerd kunnen worden. Deze inkomstenstroom heeft Buffett naar eigen zeggen geholpen om zijn fortuin te vergaren.

De herverzekeringsbusiness is echter niet meer wat het is geweest, zo meldt persbureau Bloomberg. Zo verkocht Buffett vorig jaar zelf al belangen in de twee grootste herverzekeraars ter wereld - Swiss Re en Munich Re - en verklaarde dat de vooruitzichten voor de komende 10 jaar slechter zijn dan in het afgelopen decennium.

Ook stelde hij een nieuw managementteam aan bij Gen Re, het eigen herverzekeringsonderdeel van Berkshire Hathaway, om de decennialange inkomstendaling bij de divisie te keren.

Ultralage rentes

De jaren van ultralage rentes op obligaties hebben het voor herverzekeraars moeilijker gemaakt om geld te verdienen op hun investeringen. "Het is niet leuk om te zien dat veel van de zaken die een aantal jaren geleden werden gekocht nu negatieve yields hebben", zei Buffett op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire in april.

Toenemende concurrentie

De andere uitdaging voor de herverzekeringssector vormt de toenemende concurrentie. Bekende beleggers als Dan Loeb en David Einhorn hebben naar het voorbeeld van Buffett hun eigen herverzekeraars opgericht om een inkomstenstroom te genereren voor hun hedgefondsen.

Dit heeft geleid tot een prijzenoorlog in de sector. De premies voor herverzekeringen zijn in het afgelopen decennium met 40 procent gedaald. Dit betekent dat de bedrijven minder betaalt krijgen, terwijl ze een hoger risico lopen.

Catastrofe-obligaties

Ook zijn er meer concurrerende producten op de markt gekomen. Zo kunnen bedrijven in plaats van zich te verzekeren zelf zogenoemde catastrofe obligaties uitgeven, waarbij de uitgever in het geval van een natuurramp de schuld niet hoeft af te betalen. Deze obligaties doen het goed bij beleggers. In tien jaar tijd is de omvang van deze catastrofe obligaties gestegen van 9,2 miljard tot meer dan 25 miljard dollar.

Fusiegolf in sector verwacht

Rod Fox, CEO van TigerRisk Partners, verwacht dan ook dat veel herverzekeraars zullen gaan fuseren. Een grote natuurramp zou daarbij voor een grote omslag in de industrie kunnen zorgen. "We hebben al een tijd geen grote gebeurtenis meer gehad", zegt Fox. "Het feit is dat de wereld warmer wordt en wanneer het warmer is gebeuren er meer dingen zoals bosbranden, orkanen en andere bizarre zaken."

Sinds de orkaan Katrina in 2005, die de sector 50 miljard dollar kostte, is er geen grote ramp meer geweest die tot significante verliezen lijdde in herverzekeringssector. De schade die dit jaar werd veroorzaakt door orkaan Matthew kost de industrie in de VS naar schatting 2,8 tot 6,8 miljard dollar.

Broekriem strakker aanhalen

Om de problemen het hoofd te kunnen bieden lijkt de sector de broekriem strakker aan te gaan halen. Ajit Jain, een van Buffett's topmensen, die het roer dit jaar bij Gen Re overnam, stuurde in augustus een memo naar de medewerkers waarin hij stelde dat het bedrijf een "kostenprobleem" heeft.

Volgens Jain heeft het bedrijf teveel managementlagen en een te kostbaar compensatiesysteem. Ook liet hij weten de reiskosten en entertainmentuitgaven te verlagen. Wanneer het geld dat wordt bespaard kan worden belegd door iemand als Buffett dan telt natuurlijk elke cent.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Berkshire Hathaway Inc. A

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Berkshire Hathaway Inc. A 305.362,00 -0,32% Berkshire Hathaway Inc. A
pagehit