De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 12-10-2017 15:09:23

Buffett wil niet nog een keer wedden met een hedgefondsbeheerder


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)

Buffett ging bijna tien jaar geleden een weddenschap aan met Ted Seides. Hij liet die hedgefondsmanager een aantal fondsen kiezen en wedde dat die na aftrek van de kosten (bij hedgefondsen vaak 2 procent van de inleg plus 20 procent van het rendement) over een periode van tien jaar niet beter zouden presteren dan de brede Amerikaanse S&P 500-index.

Buffett kreeg gelijk, want al voordat de tien jaar om was gaf Seides zich gewonnen. De verschillen waren te groot geworden, Seides kon met zijn fondsen niet op tegen het rendement van de index.

De weddenschap had een inzet van 1 miljoen dollar, te doneren aan een goed doel naar keuze van Seides. Omdat dat miljoen in het begin van de weddenschap werd belegd in Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Buffett, groeide de pot tot zo'n 2 miljoen dollar.

Buffett wil nut van indexbeleggen bewijzen

Buffett wilde met de weddenschap vooral een punt maken naar 'de gewone belegger'. Hij wilde bewijzen dat geld in een indextracker een veel verstandigere belegging is dan hedgefondsen die vaak hoge kosten rekenen.

En Buffett, de rijkste belegger ter wereld, leek zelfs bereid om dat punt nog een keer te maken in een nieuwe weddenschap. Dat liet hij althans doorschemeren in een interview met CNBC vorige week. Daarop liet hedgefondsman Mark Yusko weten de weddenschap wel aan te willen gaan.

Maar Buffett krabbelt nu terug, schrijft hij aan Yusko. Hij vindt zichzelf te oud om nog weer zo'n weddenschap op de lange termijn aan te gaan. "Als ik nog een tienjaarsweddenschap aan zou gaan - en dat vind ik wel de juiste termijn - zou ik 97 jaar oud zijn en niet meer zo goed in staat om te praten en schrijven over de resultaten."

Dat neemt niet weg dat Buffett nog steeds gelooft in zijn punt: "Ik twijfel er niet aan dat de S&P 500 het beter zal doen dan wat de meerderheid van professionele fondsbeheerders voor hun klant behaalt na aftrek van de fees."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit