Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 11-1-2017 14:56:49

Citigroup: Disruptie laat de helft van de multinationals lijden in het volgende decennium


Fotobron: Apple

En dat cijfer is niet misselijk: Citigroup voorspelt namelijk dat 47 procent van de 'global companies', zeg maar multinationals, in het volgende decennium gaat piepen en kraken door disruptie van techbedrijven.

Dat betekent overigens niet automatisch dat die 'oude' bedrijven ook weggevaagd worden, al bestaat die kans natuurlijk wel. Maar Citigroup schrijft dat 47 procent van hen "onder druk kan komen te staan om zich aan te passen vanwege enige vorm van technologische disruptie", zo meldt Markets Insider.

Maar Citigroup benadrukt ook dat het voor sommige bedrijven een kwestie van overleven wordt. Er zijn natuurlijk al bekende voorbeelden van bedrijven die door technologische ontwikkelingen op een hopeloze achterstand zijn gezet. Apple en Samsung hebben de laatste jaren op de markt van mobiele telefoons bijvoorbeeld Nokia en Blackberry compleet buitenspel gezet.

Een ander bekend voorbeeld is dat van Kodak, fabrikant van fotocamera's en de ouderwetse fotorolletjes. Het bedrijf was een absolute marktleider, maar werd compleet voorbijgestreefd toen de digitale camera opkwam. Het bedrijf moest zelfs een surseance van betaling aanvragen, maar maakte wel een doorstart.

Volgens Citigroup loopt de helft van de huidige multinationals dus het gevaar om eenzelfde soort val door te maken, en al in het komende decennium.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit