BELEGGEN 7-12-2017 11:19:23

De kerstrally bestaat echt, er is 80 procent kans dat de markten stijgen in december


Fotobron: Freeimages.com

Dat concludeert vermogensbeheerder Schroders op basis van onderzoek naar de marktrendementen van de afgelopen dertig jaar. De kans dat de aandelenmarkten in december stijgen is 79,2 procent, hoger dan in welke andere maand dan ook.

Oftewel, in ongeveer vier op de vijf jaren sinds 1986 stegen aandelenmarkten in december. Schroders onderzocht daarbij trouwens een combinatie van de Britse FTSE 100, de Amerikaanse S&P 500, de MSCI World en de Eurostoxx 50.

Niet alleen is december de maand waarin de markten het vaakst stijgen, de gemiddelde stijging is in de laatste maand van het jaar ook het hoogst. Gemiddeld stijgen de markten in de feestmaand met 2,1 procent.

De enige maand die een beetje in de buurt komt bij december is april. Daarin kunnen de beleggers in bijna 75 procent van de jaren rekenen op een stijging van de aandelenmarkten. En het gemiddelde rendement in april is 1,9 procent.

Waarom is december aantrekkelijk?

De vraag is hoe het kan dat de markten zo stijgen in de laatste maand van het jaar. Een echte verklaring voor de zogenoemde eindejaarsrally is er niet. Schroders noemt twee theorieën. De eerste is psychologie van de koude grond: misschien zijn beleggers door alle feestdagen gewoon in een optimistische stemming, waardoor ze meer kopen dan verkopen.

De tweede verklaring is dat er in december veel beweging in de markt is omdat vermogensbeheerders hun portfolio's aan het herwegen en opnieuw aan het indelen zijn voor het nieuwe jaar.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit