Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OUTLOOK 8-11-2018 15:11:18

De kijk van Robeco op 2019: 'Er is turbulentie op komst, dus sorteer voor'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - "In 2019 kunnen we rekenen op enige turbulentie", zo zei Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco, tijdens een toelichting op de outlook voor volgend jaar.

"Denk alleen maar aan de Brexit, Italië, spanningen in de Chinees-Amerikaanse handel, de kans op oververhitting van de Amerikaanse economie en centrale banken die vroeger of later op de rem trappen om de groei te vertragen", aldus Cornelissen. "Beleggers doen er verstandig aan zich hierop voor te bereiden."

De rollen worden omgedraaid

"De aandelenkoersen gaan vermoedelijk eerst omhoog voordat de echte onrust ontstaat", zo schetst Jeroen Blokland, portefeuillemanager van de Multi Asset Fondsen van Robeco. Daarom vindt hij het verstandig dat beleggers hun aandacht nu al verleggen naar aandelen met een meer defensief profiel.

"Dan moet je niet alleen denken aan aandelen met een laag risico, maar ook aandelen met een lage waardering, een hoge kwaliteit en/of een hoog dividend", zo geeft Blokland aan.

Het volledige outlookrapport van Robeco is hier te downloaden

Hoewel Amerikaanse aandelen veelal worden beschouwd als defensief zijn ze veel minder aantrekkelijk geworden omdat al in de koersen is verwerkt dat de omgeving in de VS uiterst risicovriendelijk is ten opzichte van andere regio's. Europese aandelen zien er na het in de loop van 2019 verdwijnen van de risico's rond de Brexit en Italië een stuk aantrekkelijker uit.

"Na bijna tien jaar van bovengemiddeld rendement zijn Amerikaanse aandelen overgewaardeerd geraakt, zeker ten opzichte van aandelen in andere regio's", zegt Blokland. "We verwachten dat in 2019 de rollen omdraaien, waardoor nieuwe kansen ontstaan."

Moeilijke bronnen van rendement

Op de obligatiemarkten is het moeilijk bronnen van rendement te vinden, zo geeft Robeco aan. Al zijn er ook lichtpunten. Allereerst de redenering bij de weinig enthousiaste visie op bedrijfsobligaties, waaronder high yields. Die hebben het meestal moeilijk in de latere stadia van de economische cyclus, is het uitgangspunt.

In de loop der jaren is de gemiddelde waardering voor bedrijfsobligaties gedaald. Nu de spreads en de rente bovendien zeer laag zijn, is de kans klein dat het ditmaal anders zal lopen.

Robeco verwacht ook niet veel van staatsobligaties uit de eurozone. De rente is wel licht gestegen, maar is ook nog steeds opvallend laag. Hij gaat waarschijnlijk omhoog als de centrale banken hun kwantitatieve programma beëindigen. Positief is dat Amerikaanse Treasuries met het verder stijgen van de lange rente waarschijnlijk een interessante beleggingscategorie gaan vormen.

En dan de opkomende markten

Het verschil in groei tussen opkomende en volwassen markten gaat geleidelijk aan uitlopen, zo verwacht Robeco. Maar de beleggingsfirma geeft gelijk aan dat dit voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen kansen biedt op een hoger rendement.

In China blijft het beleid gericht op het handhaven van een relatief hoog groeitempo van meer dan 6 procent, maar het land moet waarschijnlijk wel genoegen nemen met een lager groeicijfer dan in 2018. Dankzij de aanhoudende groei in China en de ontwikkelde markten belooft 2019 voor opkomende markten een redelijk goed jaar te worden.

Obligaties van opkomende markten in lokale valuta zijn door de enorme afwaardering van diverse munten ook aantrekkelijker geworden. Bovendien is de rente daar veel hoger dan in ontwikkelde markten, zo stelt Robeco.

Drie risicofactoren uitgelicht

Turbulentie jazeker, maar de beleggingsexperts bij Robeco wanhopen niet. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China houden vermoedelijk nog wel even aan, zonder dat ze leiden tot een belangrijke escalatie. In de Europese Unie vertoont de groei waarschijnlijk hetzelfde verloop als in 2018, namelijk bovengemiddeld.

Dan is er nog het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat is een belangrijke risicofactor, maar die behoort na 29 maart 2019 tot het verleden. Naar verwachting komt er een overgangsregeling en dat betekent dat er feitelijk weinig verandert.

De begrotingsplannen van de nieuwe populistische Italiaanse regering zijn ook een risicofactor, omdat ze in strijd zijn met eerdere begrotingsafspraken binnen de EU. Robeco verwacht echter dat Italië zich uiteindelijk wel zal schikken, omdat dit in het belang is van het land zelf.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit