De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 12-10-2017 08:16:15

Deze 4 dingen moet je weten over de beurs vandaag

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting nipt hoger. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters iets hoger te beginnen na de nieuwe recordstanden op Wall Street. Beleggers verwerken de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve en kijken uit naar de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken JPMorgan en Citigroup, die later op de dag naar buiten komen.

1. Yellen voor renteverhoging

Uit de Fed-notulen van de rentevergadering in september bleek dat Fed-voorzitter Janet Yellen een voorstander is van een renteverhoging, maar een deel van de bestuurders is nog niet zo zeker. Zij wijzen erop dat de energieprijzen door de orkanen Harvey, Irma en Maria tijdelijk zijn gestegen en dat de inflatie daardoor de komende tijd geen betrouwbaar beeld geeft.

2. Omzetcijfers Fagron

Op het Damrak kwam Fagron met omzetcijfers. De leverancier aan apotheken realiseerde in het derde kwartaal een vrijwel stabiele omzet van 103,6 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was volgens het bedrijf wel sprake van 2,4 procent groei. Fagron blijft naar eigen zeggen onverminderd positief over de groeimogelijkheden in de markten waarin het bedrijf actief is.

3. Fugro verkoopt onderdeel

Fugro kondigde aan zijn bedrijfsonderdeel dat kabels legt en geulen graaft voor pijpleidingen in de zeebodem te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot Global Marine Holdings. Fugro ontvangt een belang van 24 procent in het gecombineerde bedrijf, goed voor een bedrag van 65 miljoen dollar. Daarnaast krijgt het bedrijf binnen een jaar een uitgestelde betaling van 7,5 miljoen dollar.

4. Slotstanden en Amerikaanse records

De Europese beurzen gingen woensdag zonder grote koersuitslagen de handel uit. De AEX-index won 0,1 procent tot 541,76 punten en de MidKap steeg 0,2 procent tot 827,73 punten. De beurzen in Parijs en Londen blven vrijwel vlak. Frankfurt kreeg er 0,2 procent bij.

In New York werd de recordreeks voortgezet. De Dow-Jonesindex klom 0,2 procent tot 22.872,89 punten. De brede S&P 500 won eveneens 0,2 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent.

De euro was 1,1876 dollar waard, tegen 1,1847 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 50,99 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper op 56,62 dollar per vat.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 548,67
0,22%
AMX 822,06
-0,08%
pagehit