Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TURKIJE 10-8-2018 11:26:58

Dit is de enige broker die durft te investeren in Turkse aandelen


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) De Turkse broker Yatirim Finansman kocht deze week voor 565 miljoen lira (omgerekend circa 90,2 miljoen euro) aan Turkse aandelen en dat is verreweg het hoogste bedrag dat deze week in omloop ging op de Turkse aandelenmarkt.

De op twee na grootste inkoper investeerde nog geen derde van het bedrag dat Yatirim Finansman in aandelen stak, zo blijkt uit data van persbureau Bloomberg. Credit Suisse in Istanboel investeerde omgerekend ruim 35 miljoen euro, terwijl Deutsche Securities het aandurfde met nipt 30 miljoen euro.

De Verenigde Staten hebben sancties aangekondigd tegen twee Turkse ministers. Turkije weigert de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson vrij te laten, die al twee jaar gevangen wordt gehouden.

Ook zijn er zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon tot minister van Financiën. Kenners menen juist dat snel ingrijpen noodzakelijk is.

Het uitzicht op agressievere economische sancties voor Turkije, zorgde er al voor dat vrijwel iedere beleggingsklasse onder druk stond.

Yatirim Finansman is zeer bekend in de Turkse beleggingswereld, al weet niemand precies wie er achter de broker zit. Sinds 2016 bepaalt de investeerder met zijn beleggingen de richting van de aandelenmarkt.

Het grootste deel van de investeringen van Yatirim Finansman ging afgelopen week naar de grootste private bank van Turkije. Yatirim Finansman kocht voor 96 miljoen lira aandelen Turkiye Garanti Bankasi, gevolgd door investeringen in onder meer staalproducenten als Kardemir en Erdemir.

Van de 48 Turkse brokers die Bloomberg volgt, waren er 31 die deze week hun posities afbouwden. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch behoorde tot een van de grote verkopers.

Munt in vrije val

De Turkse aandelenmarkten verloren dit jaar al 40 procent aan waarde en Turkse aandelen worden verhandeld tegen de laagste niveaus in negen jaar, gemeten in dollars.

De Turkse munt verliest intussen in rap tempo aan waarde. Vrijdag werd een nieuw dieptepunt bereikt toen de lira 13,5 procent aan waarde verloor ten opzichte van de dollar. De waardedaling afgelopen week is vrijwel gelijk aan die tijdens het dieptepunt van de financiële crisis.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit