Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHNOLOGIE 4-6-2018 17:22:00

'Dominantie van FAANG-aandelen is helemaal niet slecht voor de markt'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/finanzen.net) - De aandelen van Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet (het moederbedrijf van Google) staan bekend als FAANG-aandelen. Op dit moment zijn ze de belangrijkste 'influencers' van de aandelenmarkt. En daar is niet iedere belegger blij mee.

Want zowel hun winsten als hun verliezen beïnvloeden de algehele markt in zeer onevenredige mate. En gezien de omvang en de sterkte van deze techreuzen kan zelfs een slechte week van die waarden de hele markt een oplawaai geven. Als gevolg hiervan zien steeds meer experts de machtspositie van deze bedrijven als een 'tweesnijdend zwaard' voor de markt als geheel.

De beheersing van de markt

Dus FAANG-aandelen hebben hun voordelen, maar daar staan ook weer significante nadelen tegenover. Dat werd pregnant duidelijk tijdens het datamisbruikschandaal bij Facebook. Toen de ondoorzichtige machinaties bij Facebook en Cambridge Analytica op zondag 18 maart aan het licht kwamen, daalde de prijs van het Zuckerberg-aandeel met ongeveer 13,5 procent binnen een week. Tegen het einde van de handel op vrijdag 23 maart had Facebook meer dan 70 miljard dollar aan marktkapitalisatie zien wegsmelten.

De schijnbaar onvoorspelbare praktijken van het concern van Mark Zuckerberg hadden ook een enorme impact op de resterende FAANG-waarden. Zonder enige reden daalde het aandeel van Alphabet met 10,5 procent, dat van Apple met 7,3 procent en dat van Netflix met 5,5 procent. Ook het aandeel van Amazon zag 4,7 procent verdampen.

Kortom, een noodlottige week voor deze vijf Amerikaanse techgiganten. De markt als geheel wist niet te ontsnappen aan het gegevensschandaal rondom Facebook. De Nasdaq Composite verloor ongeveer 6,4 procent, de S&P 500 raakte 6 procent kwijt en zelfs de Dow Jones daalde met 5,7 procent. Dit voorbeeld laat dus duidelijk zien dat de enorme marktpositie van de FAANG-aandelen de gehele aandelenmarkt in gijzeling kan nemen.

Top dogs voorbij goed en kwaad

Volgens Edward Yardeni, analist en oprichter van Yardeni Research, is de marktmacht van deze vijf bedrijven geenszins verwerpelijk. "Aangezien de FAANG-aandelen zo invloedrijk zijn... zijn ze in zekere zin de markt," aldus Yardeni.

Bovendien merkt hij op dat de dominantie van deze vijf bedrijven niet als goed of slecht kan worden omschreven. Ze bestaan en ontwikkelen zich in feite voorbij goed en kwaad.

"Het is nou eenmaal precies zoals het is", zegt Yardeni. Hij vergelijkt de kracht van FAANG-aandelen met de dominantie van technische waarden in het dotcom-tijdperk van de jaren negentig. Toen waren bedrijven als Cisco en IBM top dogs op Wall Street. "Het waren geweldige bedrijven, maar ze werden belachelijk overschat", zo stelt de beleggingsstrateeg.

Geen nieuwe dotcom-bubbel

In tegenstelling tot de aanloop naar en het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel gelooft Yardeni er niet in dat er een bubbel is bij de FAANG-aandelen. En die zal volgens hem dan ook niet de markt als geheel uit elkaar doen klappen. Naar de mening van Yardeni zijn de buitengewone waarderingen van de FAANG-giganten met de enorme inkomsten en winsten gemakkelijk te rechtvaardigen.

De omzet van Facebook voor het eerste kwartaal van 2018 bedroeg bijvoorbeeld 11,97 miljard dollar. Ondertussen boekte Alphabet meer dan twee keer de kwartaalomzet van Facebook. In het eerste kwartaal van 2018 behaalde de moeder van Google een omzet van 24,86 miljard dollar. Daarbovenop beoordeelt Yardeni de koers-winstverhoudingen van FAANG-aandelen niet als buitensporig.

De impact van ETFs

De beleggingsveteraan merkt ook op dat de FAANG-aandelen eigenlijk de volatiliteit van de markt weerspiegelen, zonder deze te veroorzaken. De reden voor de buitensporige bewegingen van de vijf techreuzen in vergelijking tot de totale markt wijt Yardeni aan iets anders.

"Als beleggers ongerust worden over de markt als geheel, dan doen ze allereerst hun Exchange Traded Funds (ETFs) van de hand", aldus Yardeni. In de Verenigde Staten zijn ETFs een erg populair en erg ingeburgerd beleggingsinstrument.

Sommige marktvorsers hebben de neiging om het zich terugtrekken uit ETFs door beleggers als boosdoener aan te wijzen van enge schommelingen op de markt. Yardeni lijkt een daarvan. "Veel ETFs hebben exposure naar FAANG-aandelen en dat kan ertoe leiden dat FAANG-effecten buitenproportioneel op de markt worden gegooid."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

23-5-2019 Apple Buy UBS AG
22-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
20-5-2019 Apple Reduce HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.138,61 -0,59% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.823,28 0,43% Amazon
Apple Inc. 178,97 -0,38% Apple Inc.
Facebook Inc. 181,06 0,11% Facebook Inc.
Netflix Inc. 354,39 0,62% Netflix Inc.
pagehit