Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DUITSLAND 12-2-2019 18:00:00

Donderdag wordt duidelijk of Duitsland in een technische recessie is beland


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Op Valentijnsdag worden de meest recente kwartaalcijfers met betrekking tot het bbp van onze oosterburen bekendgemaakt. Dan weten we meteen ook of Duitsland vorig jaar in een 'technische' recessie is beland. Vanaf twee achtereenvolgende kwartalen van krimp is er sprake van een dergelijke recessie.

"Die afbakening is eigenlijk absurd", meent DWS. "Een daling van het bbp met 0,1 procent in twee opeenvolgende kwartalen wordt wel als een recessie aangeduid, terwijl een daling van 1 procent in het ene kwartaal, gevolgd door een nulgroei tijdens het volgende kwartaal, geen recessie wordt genoemd."

Bredere definitie

Daarom geven economen vaak de voorkeur aan een bredere definitie waarbij recessies eenvoudigweg periodes zijn waarin beschikbare middelen onderbenut worden, zo brengt de Duitse vermogensbeheerder naar voren.

De laatste, bredere omschrijving lijkt niet op te gaan voor Duitsland, zo vervolgt DWS. "In het derde kwartaal van vorig jaar werd de auto-industrie nog hard getroffen, maar sinds het begin van het vierde kwartaal zijn de orders weer toegenomen. In december namen de activiteiten in de bouwsector met 4 procent af, hierdoor duikt het laatste kwartaal wellicht in de rode groeicijfers. Maar eerlijk gezegd maken we ons niet zo druk om de Duitse bouwsector."

Wat wel tot nadenken stemt

Ondanks die positieve kanttekeningen stemt de dalende rente op Duitse staatsobligaties wel tot nadenken. Zo geeft het verschil tussen de reële en nominale yields een indicatie van de inflatieverwachtingen. Deze zogenaamde 'inflation-break-even rate' is afgenomen, voor de tienjaars-obligaties zelfs tot het laagste punt van de afgelopen twee jaar.

"Dat schetst een weinig hoopvol beeld van de economische dynamiek", aldus DWS. Bovendien is de Europese Centrale Bank (ECB) sinds januari gestopt met netto aankopen binnen zijn inkoopprogramma. "Dit had de yields eigenlijk omhoog moeten stuwen."

Aankoopprogramma van de ECB

De lage inflatieverwachting heeft volgens DWS te maken met tekenen van zwakte in de eurozone, van de dalende Ifo-index en de aanzienlijk lagere Duitse detailhandelsomzet tijdens de feestmaand, tot de zwakke indices voor inkoopmanagers in Frankrijk en Italië. "Daarnaast mogen we de verschillende politieke risico's niet verwaarlozen, van de Brexit tot de handelsconflicten."

Als de groeivooruitzichten aanzienlijk zouden verslechteren, dan kan de ECB zijn aankoopprogramma van obligaties nieuw leven inblazen, zo denkt Ulrich Willeitner, senior portefeuillemanager Europese Obligaties bij DWS. "Dat zou de koersen van alle obligaties, inclusief die van Bunds, doen stijgen en de rente verder doen dalen."

LEES OOK: 'Het lijkt er sterk op dat beleggers in Europa een recessie inprijzen'

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit