Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
WAARDERINGEN 13-2-2019 09:34:00

Econoom: 'Het lijkt er sterk op dat beleggers in Europa een recessie inprijzen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De macrocijfers vanuit de eurozone zijn de laatste tijd matig. Leidende indicatoren vertonen een dalende trend. "Ondanks over het algemeen gezonde fundamentals prijzen Europese aandelen-, obligatie- en schuldmarkten een slechte uitkomst in", aldus Azad Zangana die werkzaam is voor de Britse vermogensbeheerder Schroders.

Hij merkt dat de markten op een crisis rekenen, vergelijkbaar met de grote financiële crisis, of de Europese schuldencrisis uit het recente verleden. "Er zijn echter ook andere indicatoren die nog steeds in het groen noteren."

Kans op een Duitse recessie is 56 procent

Zeker is dat de autosector flink te lijden heeft onder de nieuwe emissienormen, waardoor de industriële productie in Europa onder druk staat. Die zwakte werkt door in andere sectoren. Zangana twijfelt of de productieniveaus wel terugkeren naar eerdere hoogte. Mogelijk speelt ook de onzekerheid over de Brexit daar een rol en weerhoudt dat bedrijven om te investeren.

Wereldwijd beleggende fondsbeheerders hebben hun posities in Europese risicovolle beleggingen inmiddels flink gereduceerd en zijn over het brede front nu onderwogen in de regio, zo stelt Zangana. Schroders gebruikt een model om de kans op een recessie in te schatten. Dit toegepast op de DAX, duiden de waarderingen op een 56 procent kans op een recessie in Duitsland. "Credit spreads benaderen niveaus die we zagen net voor de twee voorgaande recessies."

Aantrekkelijke waarderingen in de eurozone

De koers-winstverhouding voor de MSCI Europe index bedraagt 14,9x en dat is hoger dan bij de twee voorgaande recessies, zo rekent Zangana ons voor. "Dat duidt erop dat de markt nu iets duurder is ondanks dat de twee meest recente recessies uitzonderlijk zwaar waren. Als Europa al in een recessie is, dan is het een oppervlakkiger een dan de voorgaande twee."

De DAX kent volgens de econoom een koerswinstverhouding van 11,4x. "Dat duidt erop dat beleggers een extreem negatief scenario in Duitse aandelen inprijzen. De DAX is cyclischer dan andere Europese markten en heeft een grotere blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk en China, die beide aanzienlijke risico's lopen."

Overigens wijst hij erop dat de koers-winstverhouding van de S&P 500 met 19,5x aan de erg hoge kant is. "Dat verschil onderstreept de korting op de Europese markten."

Opwaarts potentieel van Europese assets

Zangana zelf denk niet dat Duitsland of de eurozone in 2019 in een recessie terecht komen. Hij is daarom positiever over Europese risicodragende assets dan de financiële markten. Ondanks de aantrekkelijke waarderingen zullen beleggers vooralsnog waarschijnlijk voorzichtig blijven, denken.

"De meeste beleggers zoeken doorgaans naar een katalysator of een ontwikkeling die een omslag zou kunnen ondersteunen", aldus Zangana. "De consensus onder economen is dat de meeste tijdelijke tegenwind voor de economie in de loop van het jaar zal vervagen, maar beleggers zullen een omslag in data willen zien voordat ze terugkeren naar Europa. Wanneer dat het geval is, hebben Europese risicodragende assets een groot opwaarts potentieel."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

DAX Kursindex 5.588,87
0,56%
pagehit