Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 23-4-2019 14:38:00

Elon Musk denkt dat Tesla volgend jaar zelfrijdende taxi's heeft


Fotobron: Tesla

(finanzen.nl/AFN) - De introductie van Tesla's taxidienst zou veel eerder zijn dan bij concurrenten. Musk staat bekend om zijn ambitieuze deadlines, die lang niet altijd worden gehaald.

De fabrikant van elektrische auto's onthulde een nieuwe microchip waarmee een auto zonder een bestuurder kan rijden. De investeringen in zelfrijdende auto's zijn momenteel volgens de topman "zowat de belangrijkste kostenpost voor Tesla". Musk beweert dat zijn bedrijf momenteel de enige autobouwer is met technologie waarmee auto's volledig autonoom kunnen rijden.

Tijdrovend proces

Kenners onderscheiden meerdere niveaus van zelfrijdende auto's, waarvan een auto in het hoogste niveau op alle terreinen en onder alle omstandigheden zelf kan rijden. Musk beweert dat de zelfrijdende Tesla dat niveau kan halen.

Volgens experts kan het nog echter jaren duren voordat voertuigen zonder enige menselijke tussenkomst veilig op wegen kunnen rijden. Ook omdat toezichthouders en overheden de technologie nog moeten goedkeuren, wat een tijdrovend proces is.

Meerdere autobouwers en technologiebedrijven zoals Google-zusterbedrijf Waymo, Mercedes-moederbedrijf Daimler en taxidienstaanbieder Uber, werken ook aan volledig zelfrijdende auto's. Daimler en Uber, die samenwerken op dat vlak mikken op "het begin van het volgende decennium". Veel andere fabrikanten en ontwikkelaars zien het niet voor 2025 gebeuren.

Tesla wil met zijn taxidienst geen nieuw taxibedrijf starten, maar een autodeelplatform. Daarmee kunnen Tesla-eigenaren geld verdienen door hun auto, zelfstandig rijdend, aan anderen te verhuren via een platform van Tesla. Musk noemde daarbij Uber en Airbnb als voorbeelden.

Uitdunnen van het bestuur

Minder tijdrovend zal hoe dan ook het uitdunnen van het bestuur van Tesla zijn. Tesla wil het aantal bestuurders van het bedrijf terugbrengen van elf naar negen. Ook wil de maker van elektrische auto's de zittingstermijn van bestuurders terugbrengen van drie naar twee jaar. Daardoor kunnen aandeelhouders vaker stemmen over de prestaties van het bestuur.

Bestuurders Brad Buss en Linda Johnson Rice zullen niet verkiesbaar zijn voor een nieuwe termijn. Hun huidige periode vervalt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 11 juni.

Stemmen aandeelhouders in met de wijzigingen, dan zal bestuurder Stephen Jurvetson per 2020 het bedrijf verlaten. Ook de termijn van Antonio Garcias loopt volgend jaar af. Ook hij heeft aangegeven dat hij dan niet meer herkiesbaar is.

Tesla stelt ook voor om het zogeheten "supermajority-amendement" te schrappen. Deze houdt in dat de goedkeuring van twee derde van de aandelen vereist is om bepaalde wijzigingen aan te brengen bij Tesla. In plaats daarvan zou een gewone meerderheid voldoende zijn.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

22-5-2019 Tesla Sell UBS AG
6-5-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
2-5-2019 Tesla Morgan Stanley
29-4-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
25-4-2019 Tesla Bernstein Research
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 190,63 -2,49% Tesla
pagehit