Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 10-8-2018 14:29:15

"Elon Musk moet stap terugdoen bij Tesla"


Fotobron: Tesla Motors
(finanzen.nl) Dit zouden bronnen tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC hebben gezegd. Musk kondigde deze week via Twitter aan dat hij Tesla van de beurs wil halen, hetgeen een van de grootste beursexits uit de geschiedenis zou betekenen.

Het bestuur van Tesla wil de mogelijkheden bekijken, maar ziet graag dat Musk in dit proces een stapje terugdoet om alle onafhankelijkheid te waarborgen. Waarschijnlijk zal er een apart comité komen met een kleine groep onafhankelijke bestuurders om het uitkoopproces te beoordelen, aldus de bronnen tegenover CNBC.

Tesla kon niet direct reageren op het bericht van CNBC.

Een van de bronnen stelde dat Musk zou hebben gepraat met het staatsfonds van Saoedi-Arabië om het autobedrijf van de beurs te halen. Het investeringsfonds kocht al een belang van 3 tot 5 procent in Tesla, zo schreef de Financial Times deze week. Het is vooralsnog onduidelijk of het staatsfonds bereid is meer geld op tafel te leggen om het bedrijf van de beurs te halen.

Financiering

Het blijft onduidelijk of Tesla de financiering van de beursexit wel rond kan krijgen. Musk stelde dat hij de financiering hiervoor op orde heeft. De topman overweegt Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs te halen. Het aandeel sloot donderdag nog 4,8 procent lager op 352,45 dollar, nadat de koers flink was opgelopen naar aanleiding van de tweet van Musk op dinsdag.

Tesla weigerde meer inzicht te geven in de financiën, waardoor niet iedereen er zeker van is of Musk wel echt het benodigde kapitaal heeft. De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft al om meer informatie gevraagd.

Beursexit Dell

Overigens is het niet ongebruikelijk dat Musk wordt gevraagd om een stapje terug te doen in het proces. Dit gebeurde bijvoorbeeld eerder bij Michael Dell, die zijn bedrijf rond 2012 van de beurs wilde halen. Net als Musk had Dell een aanzienlijk belang in zijn eigen bedrijf. Musk heeft een belang van circa 20 procent in Tesla, hetgeen momenteel goed is voor een waarde van bijna 60 miljoen dollar.

Met een bedrag van 420 dollar per aandeel zou Tesla ongeveer worden gewaardeerd op 71 miljard. Barclays stelde dat Tesla dat geld ook wel nodig heeft. Er zou 60 miljard dollar nodig zijn om alle aandelen op te kopen en circa 10 miljard dollar om de schulden af te lossen. Zelfs met het huidige belang van het Saudische staatsfonds, zou Musk veel geld op tafel moeten leggen om Tesla van de beurs te kunnen halen, aldus Barclays.

Mochten de plannen van Musk werkelijkheid worden, dan kan dat de grootste beursexit ooit worden, zo stelde CNBC. De grootste beursexit tot dusver is die van de Amerikaanse energiereus TXU, die in 2007 voor 45 miljard dollar van de beurs werd gehaald. TXU ging uiteindelijk failliet.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

8-4-2019 Tesla Sell UBS AG
8-4-2019 Tesla Buy Jefferies & Company Inc.
4-4-2019 Tesla Bernstein Research
4-4-2019 Tesla Sell Goldman Sachs Group Inc.
4-4-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 273,26 0,75% Tesla
pagehit