Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHNOLOGIESECTOR 7-11-2018 11:08:00

Fondsmanager verwacht dubbele cijfers voor technologische vernieuwers


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De MSCI World Information Technology Index daalde in oktober met ongeveer 12 procentpunten. Aandelenexpert Frank Schwarz beschouwt dit als een tijdelijke correctie gebaseerd op beleggerssentiment en winstnemingen in het huidige resultatenseizoen.

De bedrijven die hij in portefeuille heeft, noteren ook dit seizoen een gemiddelde organische omzetgroei van 28 procent. "Dat betekent dat de belangrijkste indicator intact blijft", aldus Schwarz. Schwarz verwacht op lange termijn stijgende winstmarges en een groei met dubbele cijfers voor technologische vernieuwers. "Niet alleen voor Facebook, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google."

Een optimistische blik dus van deze fondsbeheerder van de Duitse asset manager MainFirst. Dat terwijl gerenommeerde marktvorsers zoals Mike Wilson van Morgan Stanley en Ralph Acampora van Altaira Capital Partners juist weinig goeds voorzien voor technologieaandelen. Wat betreft Wall Street vindt Acampora de prijsdalingen van de zogenoemde FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet zelfs een duidelijk teken dat "er zich iets akeligs in de bullmarkt heeft genesteld".

Een krachtige mix

"Een stijgende computerkracht in combinatie met dalende productiekosten blijft de grootste groeidrijver voor technologische innovaties," zegt Schwarz. Smartphones hebben vandaag niet alleen meer computercapaciteit dan een klassieke desktop computer 15 jaar geleden, maar elke byte computergeheugen wordt ook goedkoper geproduceerd. In 1957 kostte bijvoorbeeld de productie van één gigabyte opslagruimte ongeveer 2 miljoen dollar, terwijl vandaag de prijs maar 0,02 dollar bedraagt.

"Dezelfde evolutie zien we ook in huidige innovaties zoals batterijen voor elektrische wagens of 3D printers, twee producten die nog maar aan het begin van de ontwikkeling en het gebruik staan", aldus de fondsbeheerder. De productiekosten van batterijen voor elektrische wagens is de voorbije 12 jaar met een factor zes gedaald en de kost van 3D printing is zelfs met een factor 400 gedaald op slechts 7 jaar tijd.

Informatietechnologie als groeiversneller

De technologische verandering gaat niet alleen vooruit, ze versnelt ook. In de informatiewetenschap wordt dit bijvoorbeeld door de wet van Moore verklaard. Die zegt dat de computerkracht om de twee jaar verdubbelt, door de verdubbeling van het aantal transistors op een geïntegreerd circuit. Enkel de grenzen van de fysica beperken deze groei.

Volgens Ray Kurzweil, een ingenieursdirecteur bij Google, maken nieuwe technologieën het mogelijk om deze fysieke begrenzingen te overwinnen, zo benadrukt Schwarz. In zijn Wet van de Versnellende Opbrengst stelt hij dat de computerkracht elk jaar begint te verdubbelen van zodra informatietechnologie de drijvende kracht wordt achter innovatie.

Nvidia als pareltje

"Niet alleen de eindgebruikers profiteren van de steeds snellere technologische vooruitgang. De winnaars zijn ook bedrijven die tegemoet komen aan de groeiende behoefte aan gegevens binnen de technologische trends en die dus vooruitgang mogelijk maken", meent Schwartz. "Bijvoorbeeld Nvidia, één van de grootste ontwikkelaars van grafische technologieën en chipsets, kondigde onlangs een recordgroei aan."

In het tweede kwartaal van 2018 boekte het datacentersegment alleen al een groei van 83 procent. Volgens Schwartz is Nvidia ook op lange termijn één van de innovatoren met de laatste nieuwigheden. "De jongste grafische kaart van Nvidia is zes keer sneller dan zijn voorganger. Dankzij compleet nieuwe technologieën zijn ook toepassingen buiten de entertainmentsector mogelijk."

Bronnen van rendement

Net zoals smartphones en big data nu de economische groei stimuleren, is het waarschijnlijk dat structurele groeitrends zoals automatisering, artificiële intelligentie en e-mobiliteit de economie in de toekomst zullen vorm geven. Daarvan is Schwartz heilig overtuigd.

Daarom beschouwt de aandelenexpert innovatieve bedrijven die zich daarvoor gepositioneerd hebben als bronnen van aantrekkelijke rendementen. "Die hebben ondanks de tijdelijke volatiliteit een sterk groeipotentieel op de lange termijn."

LEES OOK: 'Amerikaanse aandelenmarkt is in een slechtere conditie dan wordt gedacht'

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.138,61 -0,59% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.823,28 0,43% Amazon
Apple Inc. 178,97 -0,38% Apple Inc.
Facebook Inc. 181,06 0,11% Facebook Inc.
Microsoft Corp. 126,24 0,05% Microsoft Corp.
Netflix Inc. 354,39 0,62% Netflix Inc.
NVIDIA Corp. 145,15 -1,47% NVIDIA Corp.
pagehit