Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ARCADIS 18-4-2019 10:41:00

Forse koerssprong voor Arcadis na sterke kwartaalresultaten


Fotobron: Flickr, Marco Derksen (CC BY-NC 2.0)

(finanzen.nl/AFN) - De omzet van Arcadis kwam uit op 628 miljoen euro, een stijging van 5 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. In de regio Amerika groeiden de opbrengsten van Arcadis het hardst, met 15 procent. Dat is een trend die al een tijdje gaande is, geeft topman Peter Oosterveer aan.

In Europa en het Midden-Oosten en in Azië waren er lichte dalingen. In Europa had dat te maken met minder werkdagen dan een kwartaal eerder. "Daar ben ik dus niet bezorgd over", aldus Oosterveer, die aangeeft dat er in die regio wel meer opdrachten bij zijn gekomen. In het Verenigd Koninkrijk merkt Arcadis wel dat sommige klanten "wat weifelachtig'' zijn nu de onzekerheid rond de Brexit blijft voortduren. Vooral de infrastructuurtak van de onderneming heeft daar last van.

In Azië heeft Arcadis het moeilijk

In Azië had Arcadis het vorig jaar moeilijk en is daarom een reorganisatie ingezet. "Daar zien we de eerste resultaten van. Er is al een verbetering opgetreden'", aldus de bestuurder.

De winstmarge (ebita) steeg met een vol procentpunt tot 7,2 procent. Het operationele bedrijfsresultaat groeide met 10 procent tot 47 miljoen euro. Ook het netto werkkapitaal steeg naar 17,4 procent.

Snelwegknooppunt bij Hoevelaken

Arcadis heeft nog voor 2,1 miljard euro aan opdrachten op de plank liggen, ongeveer evenveel als een jaar geleden. Het intrekken van een contract voor de aanpak van het snelwegknooppunt bij Hoevelaken had geen invloed op de hoeveelheid werk op de plank.

"We hadden voor de realisatiefase wel de verwachting dat we daar ook bij betrokken zouden zijn, maar er waren nog geen contracten getekend."

Arcadis geeft geen verwachtingen voor het jaar, maar ziet de rest van het jaar zonnig in. "We zijn goed op weg. Afgezien van de Brexit zien we geen verdere beren op de weg", aldus Oosterveer.

Sterk en solide

Analisten van KBC Securities spreekt in een reactie op de kwartaalcijfers van sterke resultaten in het eerste kwartaal, zeker gezien de moeilijkheden die het ingenieurs- en adviesbureau vorig jaar in Azië, Latijns-Amerika en het Midden-oosten had.

"De autonome groei bleef met 2 procent solide", stellen de marktkenners die ook wijzen op een beter dan verwachte verbetering van de marge. "Ook het werkkapitaal verbeterde verder. De vrije kasstroom was wel iets minder dan verwacht."

ING had een lager bedrijfsresultaat verwacht en is dus te spreken over de cijfers, maar wijst ook op de tegenvallende vrije kasstroom. De marktvorsers zien dat Arcadis ontstane problemen aan het oplossen is en dat probleemprojecten langzaam verdwijnen.

Adviezen van marktvorsers

KBC denkt dat Arcadis de winstgevendheidsdoelen voor 2020 gaat halen. De bank heeft een 'accumulate'-advies met een koersdoel van 18 euro. ING heeft een 'buy'-advies met een koersdoel van 21 euro.

Beleggers sprongen op het aandeel. Het aandeel van Arcadis stond zo aan het eind van de donderdagochtend ruim 11 procent hoger op 11,74 euro.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Arcadis NV

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Arcadis NV 16,99 -0,47% Arcadis NV
pagehit