HANDELSOORLOG 13-3-2018 14:14:15

Gevaren van handelsoorlog worden onderschat


Fotobron: Pixabay

Door Wim Groeneveld, redacteur van finanzen.nl

(finanzen) - Het risico op een handelsconflict wordt onderschat gezien de gematigde reacties op de recente protectionistische handelingen van de Amerikaanse president Trump. Dat vindt David Page, senior econoom bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers. "Het uiteindelijke herprijzen van dit risico kan bijdragen tot een hogere marktvolatiliteit."

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is er niet gerust op. Hoewel de organisatie zijn vooruitzichten voor de wereldwijde groei heeft verhoogd, trekt de organisatie tegelijkertijd aan de bel gezien de mogelijke impact van een handelsoorlog.

Volgens de nieuwste prognose van de OESO komt de economische groei dit jaar en in 2019 uit op 3,9 procent. Dat zou de hoogste groei zijn sinds 2011. De oorspronkelijke raming voor 2018 en 2019 was een groei van 3,6 procent.

Verdere beperkingen voor China

Het groeiend protectionisme ziet de OESO echter wel als risico. De dreiging van protectionisme neemt toe sinds Trump heeft besloten importheffingen in te stellen op staal- en aluminiumproducten. Ze kunnen de Amerikaanse economie schaden, wereldwijde vergeldingsacties in gang zetten en het herstel van mondiale handel en groei verstoren. Senior econoom Page van AXA IM beschouwt de impact tot nu toe als beperkt. Maar het is op de tenen lopen geblazen.

Retoriek werd omgezet in daden toen Trump het presidentieel besluit ondertekende om tarieven te heffen van respectievelijk 25 procent en 10 procent op de Amerikaanse invoer van staal- en aluminiumproducten. Dit als vervolg op de specifieke maatregelen ten aanzien van de invoer van Chinese zonnepanelen, wasmachines en aluminiumfolie eerder dit jaar.

Daarnaast richt de Amerikaanse regering zich nu op een rapport over intellectueel eigendom, die verdere beperkingen voor China mogelijk zou maken. Het daarmee samenhangende vertrek van Chief Economic Advisor Cohn zijn slechte voortekenen voor verdere protectionistische maatregelen, stelt Page.

Strategisch nadeel

"Hoewel de financiële markten negatiever reageren dan bij eerdere aankondigingen, lijkt de oorspronkelijke intentie van de tariefsverhogingen aanzienlijk teruggeschroefd te zijn in de uiteindelijke uitwerking", zegt Page. Canada en Mexico hebben een tijdelijke uitzondering gekregen en aan andere landen kunnen vrijstellingen verleend worden als er sprake is van een "nauwe bondgenoot".

Daarentegen betekent het toenemende protectionisme een verhoogd risico op wereldwijde vergeldingsacties, aldus Page. Zo zal tijdens de komende top van de Europese Unie gesproken worden over een "proportioneel antwoord". Niet goed, oordeelt Page. En hij denkt dan ook dat de maatregelen van Trump een een strategisch nadeel kunnen opleveren voor de VS. Wereldwijd zijn immers de grootste staal- en aluminiumleveranciers bondgenoten van de VS.

In eigen vingers snijden

"Aangezien de import van staal en aluminium slechts 2,5 procent en 0,5 procent van het totale handelstekort van de VS vertegenwoordigt, is het onwaarschijnlijk dat de opgelegde tarieven positief zullen zijn voor de Amerikaanse economie", meent Page. In 2002 gaven rapporten volgens hem aan dat economische effecten per saldo negatief waren.

Volgens de OESO kan het niet anders dan dat een handelsoorlog, wanneer andere landen met tegenmaatregelen komen, ten koste gaat van groei en banen. De organisatie vindt dat landen gezamenlijk moeten optreden om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken.

China zal nauwelijks bloeden

Het effect op China zal, in algemene economische zin, volgens Page van AXA IM beperkt blijven. "In 2017 bedroeg de export van staal en aluminium slechts 3 procent van de totale goederenuitvoer. De vraag is dus wat Trump probeert te bereiken."

Met de tussentijdse verkiezingen ophanden kan het deel uitmaken van een politieke strategie, mijmert Page. Daarnaast wijst hij erop dat de aankondiging samenviel met het bezoek van Liu He, de belangrijkste economische adviseur van de Chinese president, waarin handelskwesties centraal zouden staan.

"De tariefsverhoging kan deel uitmaken van een bredere onderhandelingsstrategie en meer gericht zijn op gebieden die er voor de Amerikanen echt toe doen, zoals energie en financiële dienstverlening."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit