Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ASML 17-4-2019 10:29:00

Goldman Sachs: 'Prognose van sterk ASML is ietwat behouden'


Fotobron: ASML

(finanzen.nlAFN) - Chipmachinemaker ASML heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral met de leveringen van zogenoemde EUV-machines presteerde het bedrijf volgens topman Peter Wennink iets beter dan voorzien.

EUV-chipmachines kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten en zijn zo groot als een bus. Daarmee kunnen chips volgens een nieuwe procedure nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. ASML stak eerder de nodige euro's en risico's in de ontwikkeling van de techniek, maar plukt daar nu de vruchten van.

Doelstelling wordt vastgehouden

Analisten hielden in doorsnee rekening met een omzet van 2,1 miljard euro, hetgeen een daling met 8 procent op jaarbasis zou betekenen. De winst van ASML kwam uit op 355 miljoen euro. Dat was minder dan de 540 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018, maar meer dan verwacht. Volgens topman Wennink bleken met name zogenoemde DUV-machines winstgevender dan voorzien. De brutomarge kwam uit op 41,6 procent.

ASML houdt vast aan zijn doelstelling voor dit jaar, waarbij wordt gerekend op een groeiversnelling. De omzet in het tweede kwartaal komt naar verwachting uit op 2,5 miljard euro tot 2,6 miljard euro.

Qua winstmarge rekent ASML in het lopende kwartaal op 41 procent tot 42 procent. Verder rekent ASML er op dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op 485 miljoen euro uitkomen. Aan marketing en algemene bedrijfskosten is ASML naar verwachting 125 miljoen euro kwijt.

Spionage door China?

De chipmachinemaker wist de laatste tijd de aandacht op zich gericht wegens vermeende spionage door China. Deze aanname werd door ASML fel ontkracht. Wennink stoorde zich vooral aan de politici die direct van staatsspionage spraken.

ASML verklaarde wel te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Maar van een nationale samenzwering zou geen sprake zijn. ASML benadrukte ook al dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.

Marktomstandigheden

De omzet van ASML over de eerste maanden van het jaar kwam uit boven de gemiddelde marktverwachting, benadrukt Goldman. Vooral de vraag naar DUV (Deep Ultraviolet) viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Ook bij de divisies Applications en Installed Base was volgens Goldman sprake van sterke resultaten.

Goldman wijst er verder op dat investeerders zullen letten op aanwijzingen over marktomstandigheden voor de afzet van chipmachines, en dan in het bijzonder bij de geheugenchips. Goldman hanteert een koopadvies op ASML.

Analisten van ING spraken van een comfortabele kwartaalupdate. Wel is er enige onzekerheid vanwege volume-orders, vooral in het segment van geheugenchips. ING hanteert ook een koopadvies op ASML. Het aandeel stond woensdag omstreeks tien over tien 2,42 procent hoger op 184,56 euro. Bekijk hier de ontwikkeling van het aandeel van ASML.

LEES OOK: 'Baas ASML stoort zich aan reacties politiek'

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ASML NV

24-5-2019 ASML NV Buy Goldman Sachs Group Inc.
22-5-2019 ASML NV Buy Goldman Sachs Group Inc.
9-5-2019 ASML NV Overweight JP Morgan Chase & Co.
25-4-2019 ASML NV Hold Deutsche Bank AG
18-4-2019 ASML NV Buy Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ASML NV 172,54 1,26% ASML NV
pagehit