Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 11-8-2017 15:56:27

Grondstof- en oliebedrijven onderuit in heel Europa

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middaghandel 1,2 procent in het rood op 517,36 punten. De hoofdindex koerst af op een weekverlies van ruim 2 procent. De MidKap zakte 1,8 procent tot 778,76 punten. Londen en Parijs gingen tot 1 procent achteruit, Frankfurt hield de schade beperkt met een kleine min.

Vooral de grondstofbedrijven en oliegerelateerde aandelen moesten het ontgelden. In de AEX was SBM Offshore de grootste daler. De oliedienstverlener zakte bijna 5 procent, ondanks positief nieuws over de definitieve schikking die het bedrijf sloot in het hoofdpijndossier Yme. Staalproducent ArcelorMittal volgde met een verlies van 4 procent.

Ook financials zakken weg

Ook de financiële bedrijven kregen rake klappen. De verzekeraars Aegon en NN Group verloren tot 2,9 procent. Galapagos zette daarentegen de opmars voort en was opnieuw een uitblinker met een plus van 2,8 procent. De biotechnoloog won donderdag al meer dan 8 procent na positieve onderzoeksresultaten.

Onder de MidKap-fondsen was het eveneens kommer en kwel. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een min van 3,6 procent. Frisdrankbottelaar Refresco, die een dag eerder al ruim 5 procent verloor, zakte 3,5 procent na een adviesverlaging door KBC Securities. Ook Air France-KLM en kunstmestbedrijf OCI hadden een slechte dag met verliezen van meer dan 3 procent.

Flow Traders stijgt wel

Flow Traders was de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen met een winst van 1,1 procent. Volgens analisten van ING kunnen de recente koersschommelingen op de beurzen goed uitpakken voor de beursintermediair.

Bij de kleinere bedrijven ging sportschooluitbater Basic-Fit 4,7 procent onderuit na tegenvallende halfjaarresultaten. In Frankfurt verloor Innogy 2 procent. Het moederbedrijf van Essent boekte meer winst, maar bij de Britse tak Npower vielen de resultaten tegen.

De euro was 1,1799 dollar waard, tegen 1,1751 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 48,20 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 51,53 dollar per vat.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 566,49
0,57%
AMX 852,37
0,81%
pagehit