Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ONDERZOEK 8-11-2018 13:52:15

Helft van de particuliere beleggers belegt inmiddels ook duurzaam, u ook?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Eind oktober gaf ruim 49 procent van de zelfbeleggers aan duurzame fondsen en aandelen in portefeuille te hebben, tegenover bijna 46 procent in 2016. Het percentage duurzame effecten in de gemiddelde beleggingsportefeuille bij BinckBank steeg in deze periode van 14 naar 16 procent.

Bij ruim acht op de tien beleggers ligt het aandeel duurzame beleggingen echter nog altijd onder 30 procent. 5 procent van de beleggers geeft aan voor meer dan 80 procent duurzaam te beleggen. De helft van deze laatste groep belegt volledig duurzaam.

Duurzaam vaker bewuste keuze

Van alle beleggers verwacht 62 procent in de toekomst (nog) duurzamer te gaan beleggen. Slechts 14 procent geeft duidelijk aan ook de komende jaren duurzame beleggingen te mijden.

Particuliere beleggers maken steeds vaker een bewuste keuze voor een duurzame investering. Bijna zeven op de tien beleggers houdt hier bij de aankoop van effecten in meer of mindere mate rekening mee. De groep die dat bewust niet doet is duidelijk kleiner dan twee jaar geleden.

Lager rendement acceptabel of niet

Bij een deel van de beleggers leeft het beeld dat duurzame beleggingen minder rendement opleveren dan 'gewone' beleggingen, maar er zijn ook studies die juist het tegendeel beweren.

Maar zelfs indien duurzame beleggingen in bepaalde jaren minder rendement opleveren is dit toch acceptabel voor veel beleggers. Liefst 44 procent van de Nederlandse beleggers geeft aan dit geen probleem te vinden, tegenover 31 procent die dit wel een nadeel noemt.

Vooral bij de groep beleggers die (nog) niet duurzaam bij BinckBank beleggen ligt een mogelijk lager rendement gevoelig. Bijna 40 procent noemt dit al belangrijkste reden om niet duurzaam te beleggen.

Wat is dan het meest populair?

Beleggers konden ook aangeven welke duurzame sector of sectoren ze het meest interessant vinden om in te investeren. Daarbij werd duurzame energie door liefst 63 procent aangevinkt, gevolgd door investeringen in water (44 procent).

Ook bij de keuze voor het favoriete beleggingsinstrument konden meerdere voorkeuren worden aangegeven. Duurzame aandelen, door 43 procent aangevinkt, scoren daarbij net iets beter dan beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETFs). Ook groenfondsen met een fiscaal voordeel worden gewaardeerd.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit