Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHSECTOR 9-1-2019 11:18:00

Hoe 2019 eruit kan komen te zien voor de FAANG-aandelen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/finanzen.net) - Het acroniem FAANG bevat de eerste letters van de bedrijven Facebook, Apple, Amazon, Netflix en de G van Google, dat een dochteronderneming is van het beursgenoteerde Alphabet. Deze reuzen van de technologiesector bleken lange tijd een zeer gewilde investering en vooral in de eerste helft van 2018 leek er geen eind aan hun opmars te komen.

De ommekeer kwam echter in oktober, waarbij alle beurzen over de hele linie een knauw kregen en de FAANG-aandelen ook niet werden gespaard. Zijn ze eigenlijk op de klippen gelopen en stuk voor stuk aan het zinken of niet?

Turbulentie in 2018

Het afgelopen jaar is een opwindend jaar gebleken voor de aandelenmarkten. Aanvankelijk met snelle opwaartse bewegingen: vanaf begin 2018 tot de recordhoogte van begin oktober kon Apple meer dan 35 procent erbij tikken.

Daarnaast dikte het aandeel van Amazon ongeveer 48 procent aan tot zijn hoogtepunt in september. En de winst van het aandeel van Google (in feite Alphabet) kwam in de periode van 1 januari 2018 tot het einde van juli uit op bijna 20 procent.

Maar na de neergang die begon in oktober borrelde steeds meer de vraag op wat de toekomst in petto heeft voor FAANG aandelen. Deze machtsbundeling van technologiewaarden lijkt genoegen te moeten nemen met iets meer nederigheid. Maar moet dat echt? We bekijken dat hieronder.

Facebook behoorlijk in diskrediet geraakt

In 2018 domineerde één onderwerp in het bijzonder het nieuws over sociale netwerken: gegevensbescherming. Het schandaal rond Facebook en het data-analysebedrijf Crambridge Analytica creëerde een duidelijke kloof in het vertrouwen van gebruikers en investeerders.

Het aantal gebruikers en het bedrijfsmodel kwamen onder druk te staan en de managers moesten zich verantwoorden. Als gevolg daarvan verloor de koers van het aandeel Facebook in 2018 meer dan 27 procent, hoe dan ook de slechtste prestatie binnen de FAANG Groep.

Tot nu toe lijkt de opwinding over het misbruik van gegevens echter nog niet geluwd. Zo zal binnenkort een einde komen aan de procedure van het Bundeskartellamt in Duitsland tegen Facebook, waarvan de uitkomst nog onzeker is.

Volgens de Amerikaanse zakenzender CNBC zou Facebook dit jaar ook geconfronteerd kunnen worden met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Het is dan ook heel goed mogelijk dat het aandeel in 2019 wordt beïnvloed door slecht nieuws die in verband staat met deze zaken.

Weinig fluctuerende Google

Google's moeder Alphabet worstelde ook met content- en privacykwesties, maar slaagde erin zijn beleid in het Amerikaanse Congres te rechtvaardigen. De interne beschuldigingen van het omgaan met discriminatie en intimidatie zorgden voor veel rumoer. "We weten dat we in het verleden niet altijd alles goed hebben gedaan, en het spijt ons echt", aldus Sundar Pichai, Chief Executive Officer van Google, in aansluiting op aangekondigde veranderingen

Toch was er ook nieuws dat beleggers goed in oren zou moeten klinken. Namelijk, een positieve ontwikkeling van de reclame-inkomsten en successen op het gebied van autonoom rijden bij dochteronderneming Waymo.

Over het hele jaar genomen vertoonde Google minder fluctuatie dan de andere FAANG-aandelen: over 2018 bekeken noteerde het aandeel een min van 2,76 procent. Voor 2019 zou er dus nog ruimte voor verbetering kunnen zijn en een positieve ontwikkeling in het verschiet kunnen liggen als nieuwe schandalen zoals vorig jaar zich niet meer voordoen.

Apple kampte met andere complicaties

Terwijl de zonet besproken twee internetzwaargewichten vooral te kampen hadden met gegevensmisbruik won Apple de race om het eerste beursgenoteerde bedrijf ter wereld van 1 biljoen dollar te worden. Maar het techconcern moest al snel zijn titel als meest waardevolle beursgenoteerde onderneming in termen van marktkapitalisatie opgeven. De onderneming kreeg te maken met moeilijkheden op het vlak van de verkoopcijfers.

De technologiegigant was ook niet in staat om dit te compenseren met zijn huis- en horlogeproducten, omdat er een gebrek aan dynamiek was in dit segment. De koers van het aandeel werd vooral aangetast toen Apple in het vierde kwartaal aankondigde dat het niet langer verkoopcijfers voor de iPhone en andere productlijnen zou publiceren. Ondanks de behaalde recordmarktkapitalisatie daalde Apple's aandeel over het hele jaar bekeken met 8,45 procent.

Hoewel Apple grotendeels ongevoelig was voor het privacyschandaal voorspellen de vertraging in de omzetgroei en niet in de laatste plaats de recente omzetwaarschuwing in combinatie met een nogal onzekere toekomst niet veel goeds voor Apple, aangezien deze problemen zich tot in het nieuwe jaar kunnen voortzetten.

Aan de andere kant kan Apple vertrouwen op een bijzondere strategiewijziging. Want onlangs heeft Samsung aangekondigd met Apple samen te werken om in de nabije toekomst Apple-content op Samsung-apparaten beschikbaar te stellen. Of Apple het tij kan keren met dit soort beslissingen valt nog te bezien.

Amazone wel een winnaar

De e-commerce-gigant Amazon was een van de twee FAANG-aandelen die wel een winnaar genoemd kan worden van afgelopen jaar. Een plus van meer dan 26 procent bleef eind 2018 op het scorebord staan. Amazon bleef verschillende pijlers uitbreiden en werkt aan zijn positie in de gezondheidssector en de mediasector. Daarnaast kondigde het bedrijf belangrijke investeringen aan op drie nieuwe locaties.

Het aandeel steeg sterk, maar die stijging werd door de marktturbulentie teruggeschroefd. Bovendien had een zwakke prognose voor de kerstactiviteiten een negatieve invloed op de koers van het aandeel.

Bovendien stond Amazon, net als Facebook, ook in het middelpunt van de roep om meer regulering. De voortgang van deze kwestie zou een directe invloed kunnen hebben op de koers als er belangrijke maatregelen worden genomen. Maar onlangs kwam Amazon met een aangename aankondiging: deze FAANG blijkt in 2018 de sterkste kerstomzet uit zijn geschiedenis te hebben behaald.

Programmering Netflix spreekt nog steeds aan

Netflix presteerde procentueel beter dan de andere FAANG-aandelen. Het aandeel van de streamingdienst ging het jaar uit met een stijging van ruim 33 procent. Dit werd geholpen door de succesvolle programmering.

Aangezien Netflix zijn oorspronkelijk geplande uitgaven voor content verhoogde, kon de film- en serieaanbieder zijn directe concurrenten overtreffen. De eigen producties waren en zijn waarschijnlijk bijzonder veelbelovend.

Daarnaast heeft de streamingservice nog meer samenwerkingsverbanden aangekondigd. Hoewel dit op het eerste gezicht positief klinkt, kunnen de hoge kosten verkeerd vallen bij beleggers en in het nieuwe jaar een negatieve invloed hebben op het aandeel.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Alphabet A (ex Google)

15-5-2019 Alphabet A (ex Google) Sell Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform RBC Capital Markets
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Buy Barclays Capital
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.154,44 0,85% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.857,52 -0,08% Amazon
Apple Inc. 186,60 1,92% Apple Inc.
Facebook Inc. 184,82 1,15% Facebook Inc.
Netflix Inc. 354,27 1,77% Netflix Inc.
pagehit