Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 17-7-2017 15:07:16

Hoe neem je opkomende markten op in je strategie?


Fotobron: Flickr, Rafael Matsunaga. Bewerkt. (CC BY 2.0)

De laatste jaren waren de prestaties van beleggingen op de opkomende markten wat minder. Daardoor zijn de aandelen nu relatief goedkoop en dat wakkert de belangstelling onder beleggers weer aan. Maar volgens Duncan Lamont van Schroders moeten we ons niet te veel laten leiden door de korte termijn op de opkomende markten. Hij stippelt uit hoe beleggers de markten moeten beschouwen.

Lamont kijkt daarbij naar de (middel)lange termijn, met direct de kanttekening dat er niet een optimale manier is om te beleggen in opkomende markten. Hoe iemand het aan wil vliegen hangt af van onder meer de bereidheid om meer risico te nemen voor een eventueel groter rendement.

Aandelen leveren op de opkomende markten momenteel het meeste perspectief op een hoog rendement. Omdat er in opkomende markten steeds meer dividend wordt uitgekeerd en er steeds meer kapitaal vrijkomt op de markten. Maar daar staat tegenover dat de aandelen ook het meeste risico met zich mee dragen. Aandelen op de opkomende markten zijn doorgaans volatieler en kunnen veel verder terugvallen dan obligaties.

Naast de aandelen verwacht Lamont overigens ook dat die staatsobligaties, in lokale valuta, in de toekomst ook de beste prestaties gaan leveren. Hij ziet sterke argumenten om in schuldpapier van de opkomende landen te beleggen. Dat papier noteert nu marginaal onder het langjarig gemiddelde, maar heeft nog veel groeipotentie ten opzichte van Amerikaanse obligaties met een gelijke looptijd.

Volgens Lamont zijn obligaties op dit moment de beste keuze voor beleggers. Nu ligt de volatiliteit op de markten lager dan gemiddeld, maar die zal waarschijnlijk weer toenemen. In dat geval zullen aandelen alleen geen goede beleggingskeuze zijn. Lamont: "Beter is om risico en rendement te combineren en dan krijgen de obligaties de voorkeur."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit