BELEGGEN 14-3-2017 13:51:58

Hoe vermogensbeheerders naar de Nederlandse verkiezingen kijken: focus op de euro


Fotobron: Flickr, Metropolico.org

De voorspellingen van vermogensbeheerders richten zich vooral op één zaak: de verhouding tussen Nederland en Europa na de verkiezingsuitslag. Een stap van Nederland uit de euro of de Europese Unie zou voor een grote schok kunnen zorgen op de financiële markten, verder kan Nederland weinig kwaad doen.

En de kans op dat ene lage risico wordt ook vrij laag ingeschat door de meeste marktpartijen, blijkt uit een kleine rondgang. NN Investment Partners schat de kans dat Nederland uit de euro stapt op 'zeer klein'.

Het gevaar zit hem erin dat een partij als de PVV de grootste wordt en op die manier een referendum afdwingt over de EU of de euro. NN IP noemt de kans dat de PVV alleen de meerderheid behaalt 'zeer onwaarschijnlijk' (dat is nog voorzichtig geformuleerd) en ziet de partij van Geert Wilders ook niet in een nieuw kabinet komen. De kans op een 'Nexit'-referendum en daarbij behorende financiële schokken acht de vermogensbeheerder dus klein.

'Nederlands vertrek uit de EU staat niet op het spel'

Ook de Amerikaanse vermogensbeheerder State Street Global Advisors sluit een vertrek van Nederland uit de Europese Unie uit. "Een mogelijk vertrek van Nederland uit de Europese Unie staat niet op het spel", zegt Marcel Baartman, econoom van kenniscentrum Clingendael in een marktcommentaar van de vermogensbeheerder. "Een vertrek (uit de EU, red.) zal niet gebeuren na deze verkiezingen."

Een marktreactie kan er volgens Antoine Lesné van State Street wel komen als de PVV de grootste partij wordt. Lesné: "Zo'n uitkomst zou waarschijnlijk de euro even verzwakken ten opzichte van de dollar." In dit geval van Europese onzekerheid zouden Amerikaanse staatsobligaties een goede veilige haven kunnen zijn, stelt Lesné.

Ook AXA laat in een marktcommentaar weten niet onder de indruk te zijn van het Nexit-risico. Zij schatten dat "zeer laag" in. Omdat ze ten eerste niet geloven in een kabinet waarin de meerderheid voor een referendum over de euro of de EU. En ten tweede omdat volgens BNP Paribas nog geen 20 procent van de Nederlanders denkt beter af te zijn zonder de EU.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit