Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
APPLE 29-1-2019 12:00:00

Hoofdanalist ziet een ellendige toekomst voor techgigant Apple


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - In het Forbes-artikel 'The End of Apple' van Stephen McBride, dat hij tevens op de site van RiskHedge gepubliceerd heeft, wordt een ellendige toekomst geschetst voor deze Amerikaanse techreus. Althans als er überhaupt nog over een toekomst kan worden gesproken.

LEES HIER: de volledige column van Stephen McBride op de website van RiskHedge

Volgens McBride is het vlaggenschip van het bedrijf, de iPhone, verantwoordelijk voor het verzuipen van het concern. Ter ondersteuning van deze bewering voert McBride verschillende argumenten aan.

Stilzwijgen over de verkoop van iPhones

De iPhone is onbetwistbaar een belangrijke bron van inkomsten voor Apple. Daarom waren beleggers er bijzonder gevoelig voor toen Apple in november van vorig jaar, bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers, aankondigde dat het bedrijf geen verkoopcijfers voor de smartphone meer zou bekendmaken.

Hierdoor daalde de koers van het aandeel van Apple. En de neerwaartse trend kon tot op de dag van vandaag niet consistent worden gestopt, aldus McBride. Er is zo al een schade van 30 procent opgelopen.

Hoewel het concern in het najaar van 2018 de verkoopverwachtingen overtrof, ondanks dalende verkoopcijfers, beoordeelde McBride dit pluspunt al snel als een negatief punt. Door de steeds hogere prijzen van de verkochte apparaten boekte Apple ondanks lagere verkoopcijfers weliswaar een hogere omzet, maar de vraag is hoever de prijzen kunnen stijgen van de verschillend varianten van de iPhone.

Aan de bovenkant van wat kan

De eerste iPhone, gepresenteerd door medeoprichter Steve Jobs in januari 2007, kostte aanvankelijk 499 dollar met 4 GB geheugen, slechts acht maanden later werd de versie met 8 GB aangeboden voor 399 dollar. Een van de nieuwste modellen, de basisversie van de iPhone XS Max met 64 GB geheugen, wordt momenteel verkocht vanaf een prijs van 1099 dollar, een stijging van ongeveer 175 procent.

Gemiddeld steeg ook de prijs van iPhones aanzienlijk. In het derde kwartaal van 2016 zette marktonderzoekbureau Statista het bedrag op net iets minder dan 600 dollar. In het vierde kwartaal van 2018 ging het al om 793 dollar.

Daarom vraagt McBride zich af hoe dit door kan gaan. Want hij ziet dat vanwege de constante prijsstijgingen gebruikers nu af zien van het kopen van een nieuw apparaat. De periode tussen de iPhone aankopen wordt steeds langer en langer. Als gevolg daarvan zal de verkoop aanzienlijk dalen, denkt McBride.

Meer gedoe

Apple lijkt het probleem inmiddels te hebben onderkend en heeft de wereldwijde aandelenmarkten begin januari opgeschrikt met een omzetwaarschuwing. Maar niet alleen de dalende verkoop van iPhones, goed voor ongeveer twee derde van de totale verkoop van Apple, speelt de techreus vandaag de dag parten.

Ook het gebakkelei met Qualcomm zou beleggers wakker moeten schudden, meent McBride. De bedrijven hebben een octrooigeschil en in verschillende landen heeft de chipgigant de verkoop van bepaalde iPhone-modellen weten te verbieden. Denk aan belangrijke afzetmarkten als China en Duitsland

Grafsteen bestellen of niet

Zelfs met de service-divisie, die oorspronkelijk bedoeld was om de nieuwe "redder" te worden en de iPhone als core business te vervangen, lijkt het niet goed te gaan. Analisten van RBC Capital waarschuwden halverwege januari dat de omzetgroei van de divisie in december aanzienlijk vertraagde.

Is het nu eigenlijk al zo ver dat Apple zijn eigen grafsteen zou moeten bestellen? Zeker is dat het concern zich in turbulente wateren bevindt, hoewel dat niet alleen voor Apple geldt. De Amerikaanse bull market heeft veel aandelen omhoog gestuwd. Beleggers zouden zich moeten afvragen af of er geen sprake is van significante overwaarderingen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

23-5-2019 Apple Buy UBS AG
22-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
20-5-2019 Apple Reduce HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Apple Inc. 178,97 -0,38% Apple Inc.
pagehit