De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 19-5-2017 15:14:21

Hoogleraar noemt time-out bij een vijandig bod 'onzin'


Fotobron: YouTube, AkzoNobel

Dat zegt Willems in een interview met het Financieele Dagblad. Dat verschijnt morgen in de krant, maar op de site van het dagblad staan vandaag al een paar hoogtepunten. Willems is het duidelijk niet eens met de plannen van onder meer Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie.

Deze mannen roepen de politiek op een wet te ontwerpen waarin beursgenoteerde bedrijven een jaar bedenktijd krijgen bij een vijandelijk bod. Dit om te voorkomen dat een bedrijf wordt overgeleverd aan de willekeur van het moment.

Maar volgens Willems is dat dus 'onzin'. "De argumentatie is intrinsiek ondeugdelijk. Ronduit", zegt hij. Een vijandige overname is volgens hem een zaak voor de rechter. "Het gaat om een privaatrechtelijk dispuut. Als je daar niet uitkomt, hoort dat thuis bij degene die in dit soort situaties in de privaatrechtelijke wereld de geschillen beslecht. En dat is de rechter."

Er ligt volgens Willems genoeg juridische ruimte om een ongewenste overname tegen te gaan. Extra maatregelen en bedenktijd zijn daarin volgens hem niet nodig.

"Het bestuur van een vennootschap is een ruime marge gegeven om adequaat te reageren op iemand die zich meldt met een bod. Het bestuur hoeft niet onmiddellijk toe te happen. Het hoeft ook niet meteen ja te knikken. Het bestuur kan om te beginnen vragen wat de bieder precies wil. En als het een serieuze bieder is, dan heb je als bestuur ook de verplichting om te gaan praten. En als je niet wilt praten, dan moet je dat tegenover de rechter goed kunnen beargumenteren."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit