Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 10-6-2018 22:16:07

ING onder druk door externe factoren


Fotobron: Vontobel

Begin mei maakte ING zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2018 bekend. De bank kreeg er in deze periode ruim 400,000 klanten bij, waardoor het totale klantenbestand aan het einde van het eerste kwartaal 37.8 miljoen bedroeg.

Op jaarbasis zag ING de baten met 1.4% verbeteren tot bijna EUR 4.5 miljard en kwam de brutowinst 2.1% hoger uit op EUR 1.67 miljard. Dit resulteerde voor de bank in een nettowinststijging op jaarbasis van 7.2% tot ruim EUR 1.2 miljard.

De resultaten van ING lagen in lijn met de marktverwachtingen. Analisten vragen zich wel af of ING vanwege de strengere kapitaalbuffers in staat zal zijn om zich de komende jaren aan zijn dividendbelofte te houden.

Net als andere Europese banken zal ING binnenkort hogere buffers moeten aanhouden om mogelijke verliezen op te kunnen vangen. Hierover bereikten de ministers van financiën van de Europese Unie eind mei een akkoord. Banken binnen de Europese Unie moeten een leverage ratio van tenminste 3% hebben.

De leverage ratio is de verhouding tussen het eigen vermogen ten opzichte van de totale balans. Tegen iedere euro die een bank straks uitleent moet een Europese bank onder de nieuwe wetgeving drie eurocent aan eigen vermogen aanhouden. Voor grote systeembanken zoals ING geldt daarbovenop een opslag van 0.5%.

Voor Nederlandse banken zijn de nieuwe regels geen probleem. Zij moesten namelijk onder de Nederlandse wetgeving een leverage ratio van 4% aanhouden. Verder moeten Europese banken vanaf 2024 8% van hun totale balans aanhouden als extra buffer voor het geval zij in zwaar financieel weer of zelf een bankroet terechtkomen.

Op het moment van schrijven staan Europese banken vooral onder druk door de politieke crisis in Italië en Spanje. Mocht de ontstane onrust voor langere tijd voortduren wordt de langverwachte renteverhoging in Europa mogelijk uitgesteld, waardoor de winsten van banken kunnen krimpen.

De koers van het aandeel ING staat op dit moment (31.05.2018) op EUR 12.84, het laagste niveau van de afgelopen 12 maanden. De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op ING zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ING

Investmentidea ING BEST Turbo | Y445V Short

Investmentidea ING BEST Turbo | Y643V Short

Investmentidea INGA BEST Turbo | A165V Long

Investmentidee INGA BEST Turbo | A166V Long

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit