De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CIJFERS 17-2-2017 11:06:50

In Nederland houdt het nog niet over voor Aegon: de solvabiliteit staat onder druk


Fotobron: Flickr, Carine06 (CC BY-SA 2.0)

Door Leon Brandsema

Aegon zegt het zelf al bij het publiceren van de cijfers van het vierde kwartaal van 2016. De sterke verbetering van het onderliggende resultaat wordt vooral gedreven door "the Americas", oftewel Noord- en Zuid-Amerika. Een nadere blik op de cijfers leert dat het in Nederland, Aegons thuismarkt, nog niet overhoudt.

Lees hier meer over de resultaten van Aegon

Aegons onderliggende winst (voor belastingen) in het vierde kwartaal van afgelopen jaar steeg van 435 miljoen euro in Q4 van 2015 naar 554 miljoen euro. Over heel 2016 was er een stijging van 1,87 miljard euro naar 1,91 miljard.

Zoals Aegon-topman Alex Wynaendts al zegt, het goede vierde kwartaal zit hem vooral in 'the Americas'. Daar steeg de onderliggende winst van 291 miljoen euro naar 388 miljoen, een stijging van een derde.

In Nederland heeft Aegon het moeilijk

Zulke mooie cijfers kan Aegon Nederland niet bijschrijven. In het thuisland gaat het met Aegon onverminderd moeizaam. De onderliggende winst stokte in 2016 op 534 miljoen euro, 3 miljoen lager dan een jaar eerder.

Een groot punt van zorg is hoe de solvabiliteit van Aegon Nederland ervoor staat. De Solvency II-ratio geeft aan hoe goed een verzekeraar tegen eventuele schokken is bestemd. De Solvency II-ratio van de Aegon Group als geheel stond eind 2016 op 159 procent, net onder de verwachte 161 procent.

Maar de Nederlandse solvabiliteit is afgelopen jaar een groot probleem geweest. In 2016 is de Solvency II-ratio van Aegon Nederland onverwacht gedaald naar 141 procent. Dat is aan de ondergrens van wat de verzekeraars door de bank genomen veilig achten.

Een groot punt van zorg voor Aegon, want de marge wordt steeds kleiner. Aegon Nederland heeft om deze reden ook geen dividend uitgekeerd aan de holding. En er zitten nog meer kopzorgen aan te komen. Want toezichthouder De Nederlandsche Bank komt met nog strengere eisen die volgens het Financieele Dagblad zomaar nog eens 8 procentpunt aan solvabiliteit kunnen kosten.

Lees ook: Aegon wacht hetzelfde lot als Delta Lloyd als verzekeraars blijven consolideren

Wat gaat er wel goed? Vermogensbeheer

Een pluspunt is er wel voor Aegon in Nederland. Op het gebied van vermogensbeheer loopt Nederland namelijk voorop. Terwijl het beheerde vermogen in de Verenigde Staten en vooral het Verenigd Koninkrijk hard terugloopt, ziet het er in Nederland beter uit.

In Nederland daarentegen groeit het vermogen dat Aegon onder beheer mag nemen. Was het in 2015 nog ruim 82 miljard, in 2016 was het opgelopen tot bijna 89 miljard euro. Een stijging van bijna 10 procent.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over AEGON N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

AEGON N.V. 5,30 0,02% AEGON N.V.
pagehit