Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ETF 11-1-2019 12:30:31

Instroom ETFs hapert na 'achtbaan-rit' op aandelenmarkten in 2018


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De wereldwijde instroom in Exchange Traded Funds (ETFs) daalde in 2018 met een vijfde ten opzichte van het jaar ervoor. De flinke dalingen op de aandelenmarkten maakten beleggers duidelijk minder happig om in te stappen.

BlackRock, Invesco, State Street en Vanguard, de grootste ETF-aanbieders, zagen allemaal een sterke daling van de verkoop, meldt de Financial Times.

Beleggers over de hele wereld stopten bijna 520 miljard dollar in beursgenoteerde beleggingsfondsen. Wel was de groei 21 procent lager dan in 2017, volgens cijfers van de ETFGI, een Londens onderzoeksbureau.

Groei blijft fors

Toch is de groei nog fors. De instroom van 2018 was de op een na beste in de historie van ETF-business. Het illustreert de enorme verschuiving van actieve beleggingen naar passieve producten.

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, had bijna een derde minder instroom dan in 2017. De groei stokte op 168,4 miljard dollar. Vanguard, de belangrijkste concurrent van BlackRock, had bijna 40 procent minder instroom.

Charles Schwab, de financiële dienstverlener die een keiharde prijsoorlog begon in de ETF-wereld wist wel te winnen. De instroom van beleggingen groeide bij Charles Schwab vier procent tot 28,5 miljard dollar.

Stephen Cohen, hoofd van emerging marktets iShares bij BlackRock ziet nog genoeg kansen voor groei. "Investeerders gebruiken steeds meer ETFs als meest efficiënte manier om te investeren."

BlackRock voorspelde eerder al dat de wereldwijde ETF-beleggingen over vijf jaar 12.000 miljard dollar kunnen bedragen, tweeënhalf keer zoveel nu.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit