Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 17-10-2018 05:50:00

Investeringsidee: Adyen - Is Adyen zijn hoge waardering waard?


Fotobron: Vontobel

Adyen is een Nederlands betaalbedrijf met een online platform waar miljarden betalingen worden afgehandeld. In Nederland gebruiken onder meer Coolblue, Bijenkorf en Rituals het betaalplatform, terwijl Adyen wereldwijd onder meer Ebay, Facebook en Uber tot zijn klanten mag rekenen. Ebay werd klant nadat het een aandelenbelang van 5 procent in Adyen in het vooruitzicht werd gesteld.

Wereldwijd heeft Adyen een aantal grote concurrenten zoals Worldpay, Visa, PayPal, Wirecard en Stripe. Laatstgenoemde haalde eind september via een nieuwe kapitaalronde nog 245 miljoen dollar op, waardoor het Amerikaanse betaalbedrijf op 20 miljard dollar wordt gewaardeerd. Net als Adyen maken deze bedrijven een stormachtige groei door.

Beursgang

Adyen kreeg op 13 juni een beursnotering op de Amsterdamse beurs tegen een introductieprijs van 240 euro per aandeel. Het betekende de grootste beursgang in Amsterdam sinds die van ABN Amro en de grootste beursgang van een technologiebedrijf in Europa. Nog dezelfde dag sloot de koers van Adyen bijna 90 procent hoger op 455 euro.

Eind augustus presenteerde Adyen voor het eerst publiekelijk zijn resultaten. Over het eerste halfjaar van 2018 zag de dienstverlener het aantal betalingen ten opzichte van een jaar geleden groeien met 43,1 procent en werden ruim 70 miljard betalingen verwerkt. De omzet steeg op jaarbasis met 67,3 procent tot 156,4 miljoen euro, terwijl de ebitda over dezelfde periode met 83,1 procent toenam tot 70,3 miljoen euro. Voor heel 2018 rekent Adyen op een omzetgroei van minstens 40 procent. Afgewacht moet worden hoe de toekomst eruit zal zien.

Promotie en verkoop

Positief is dat Adyen op 24 september door Euronext is gepromoveerd naar de Midkap. Dit is het gevolg van een herweging die op kwartaalbasis plaatsvindt door de beursexploitant. Als gevolg van de promotie nemen onder meer indexbeleggers die de AMX volgen het aandeel op in hun portefeuille, wat de koers kan ondersteunen. Verder lijken de vooruitzichten voor de markt er nog altijd erg goed uit te zien.

Negatief is dat vroege investeerders onlangs hun belang in Adyen hebben verkleind. In totaal verkochten zij 2,5 miljoen aandelen Adyen aan institutionele beleggers, wat neerkomt op 7 procent van alle uitstaande aandelen van het bedrijf. Afgewacht moet worden of er in de komende periode meer stukken van de hand worden gedaan.

Sinds de beursgang is de koers van het aandeel verder opgelopen tot een voorlopig record van 758,90 euro op 12 september. Op dit moment (3 oktober) staat de koers iets lager op circa 700 euro, maar nog altijd ver boven de introductiekoers.

De toekomstige koers van Adyen is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de Nasdaq-100 zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Adyen

Investeringsidee ADYEN BEST Turbo | D248V Long

Investeringsidee ADYEN BEST Turbo | J659V Short

Investeringsidee ADYEN BEST Turbo | J765V Long

Investeringsidee ADYEN BEST Turbo | J802V Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit