GESPONSORD 6-3-2018 14:01:26

Investeringsidee: AkzoNobel


Fotobron: pexels

AkzoNobel ontving begin 2017 een ongewenst overnamebod van PPG Industries, dat al snel werd afgeslagen door het Nederlandse verf- en chemiebedrijf. De Amerikaanse verffabrikant gaf halverwege vorig jaar de strijd voorlopig op, waarna AkzoNobel een aantal maanden later zelf zijn pijlen richtte op Axalta.

Het Nederlandse bedrijf hoopte te kunnen fuseren met de Amerikaanse sectorgenoot, om op deze manier PPG definitief van zich af te slaan. Axalta koos echter in eerste instantie om met Nippon Paint in gesprek te gaan over een overname, maar uiteindelijk vonden de Japanners de Amerikaanse verffabrikant te duur. Afgewacht moet worden of AkzoNobel en Axalta alsnog met elkaar om tafel zullen gaan om de krachten te bundelen.

Verkoop chemietak

AkzoNobel zegt dat het zich in de tussentijd vooral zal inspannen om de chemietak succesvol van de hand te doen. De chemietak was het afgelopen jaar goed voor ongeveer een derde van de totale omzet van AkzoNobel. Begin dit jaar meldde persbureau Bloomberg dat er nog vier partijen in de race zouden zijn voor het onderdeel. Naar verluidt bedraagt de ondernemingswaarde van de chemietak circa EUR 10 miljard. Door de chemietak af te stoten wil AkzoNobel zich volledig gaan richten op verf en coatings, aldus het bedrijf.

Begin februari presenteerde AkzoNobel zijn voorlopige resultaten over heel 2017. Het verf- en chemiebedrijf zag de omzet op jaarbasis stijgen met 3% tot EUR 14.6 miljard. Het bedrijfsresultaat steeg over dezelfde periode met 1% tot EUR 1.5 miljard. Verder houdt AkzoNobel vast aan zijn langetermijn doelstellingen. Het bedrijf wil in 2020 een winst ten opzichte van de omzet realiseren van 20% en een rendement op geïnvesteerd kapitaal van meer dan 25%. Dit hoopt AkzoNobel onder andere te realiseren via structurele besparingen, die per 2018 EUR 110 miljoen zullen bedragen.

Diverse analisten hebben de afgelopen weken hun taxaties voor het aandeel verhoogd, maar een meerderheid hanteert een behoudend advies. Hierdoor is de consensus voor het aandeel licht positief. De koers van het aandeel liet in aanloop naar de presentatie van de voorlopige jaarresultaten een sterke daling zien, maar heeft zich daarna sterk hersteld.

Op dit moment worden aandelen AkzoNobel verhandeld rond EUR 79,50 (23.02.2018), wat dichtbij het hoogste koersniveau over het afgelopen halfjaar ligt (EUR 79,78). De toekomstige koers van het aandeel kan beïnvloed worden door onder meer hernieuwde overnamepogingen, de hoogte van het verkoopbedrag van de chemietak en sectorspecifieke ontwikkelingen. Beleggers moeten hier terdege rekening mee houden in hun beleggingsbeslissingen.

Vontobel producten op AkzoNobel zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee AkzoNobel

AKZA Best Turbo Short

AKZA Best Turbo Short

AKZA Best Turbo Long

AKZA Best Turbo Long

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit