Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 14-5-2019 00:00:00

Investeringsidee: Netflix - Bezwijkt Netflix onder de toenemende concurrentiedruk?


Fotobron: Vontobel

Netflix boekt al langere tijd een sterke groei en het bedrijf hield deze trend ook in het eerste kwartaal van 2019 vast. In het afgelopen kwartaal voegde de online streamingdienst 9,6 miljoen betalende leden toe, een toename op jaarbasis van 16 procent.

Het totale aantal betalende leden steeg zodoende op jaarbasis met 25,2 procent tot 148,9 miljoen. De cijfers waren beter dan waar Netflix en analisten vooraf op rekenden. Verder steeg de omzet van het bedrijf over het eerste kwartaal op jaarbasis met 22,2 procent tot 4,5 miljard dollar, terwijl de nettowinst met 18,6 procent toenam tot 344 miljoen dollar.

Wel was de vrije kasstroom over het afgelopen kwartaal 450 miljoen dollar negatief, waar dat een jaar eerder nog 287 miljoen dollar negatief was. Voor heel 2019 verwacht Netflix dat de vrije kasstroom circa 3,5 miljard dollar negatief zal zijn als gevolg van hogere belastingen en extra investeringen. Het bedrijf heeft zijn verwachting herhaald dat de vrije kasstroom vanaf 2020 zal verbeteren.

Voor het lopende kwartaal denkt Netflix wereldwijd 5 miljoen nieuwe klanten te werven, wat fors lager is dan de 6 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat het tweede kwartaal vaak het zwakste kwartaal is voor Netflix.

Concurrentiedruk

Een van de zaken waar mogelijk rekening mee gehouden moet worden is hoe lang huidige abonnees accepteren dat Netflix zijn prijzen langzaamaan verhoogt. Na een prijsverhoging in de Verenigde Staten heeft Netflix zijn prijzen ook verhoogd in diverse Europese landen, Brazilië, Mexico en Canada. Zo stegen in Nederland de maandabonnementen met gemiddeld 2 euro.

De hogere prijzen kunnen bij abonnees tot onvrede leiden, vooral ook omdat Disney+ onder deze prijzen duikt. Disney lanceert op 12 november zijn online streamingdienst in onder meer de VS, waar de abonnementen beginnen bij 6,99 dollar per maand. Netflix kost in de VS inmiddels 10,99 dollar per maand.

Uit onderzoek van Mindnet Analytics blijkt dat 14,5 procent van alle huidige Netflix-leden in de VS overweegt het abonnement op de streamingsdienst op te zeggen en over te stappen op Disney+. Dat komt neer op 8,7 miljoen abonnees.

Netflix verwacht zelf dat de nieuwe concurrentie geen effect zal hebben op de eigen groei door de verscheidenheid aan content. Sommige analisten houden er echter rekening mee dat Netflix er op termijn niet aan ontkomt om advertenties te tonen om de winstgevendheid op peil te houden. Afgewacht moet worden of Netflix de concurrentiedruk van Disney en andere online streamingdiensten kan weerstaan.

Op dit moment (02-05-2019) staat de koers van het aandeel Netflix op 378,81 dollar, een stijging van ruim 41 procent ten opzichte van begin dit jaar. Op jaarbasis staat de koers circa 21 procent hoger.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Netflix zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Netflix

Investeringsidee NFLX BEST Turbo | I564V Short

Investeringsidee NFLX BEST Turbo | I565V Short

Investeringsidee NFLX BEST Turbo | V637V Long

Investeringsidee NFLX BEST Turbo | V638V Long

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit